Veganskt julbak
Bland det mysigaste med julen är såklart allt fix, bak och stök inför själva julafton. Vi pyntar, slår in klappar och bakar. Här har vi samlat massor av goda, djurvänliga baktips att vispa ihop och bjuda på adventsfikan och hela julen!
Julrecept
Pepparkaksbollar, 30 st
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 dl socker
- 7 dl havregryn
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 0,5 tsk kryddnejlika
- 1 tsk kardemumma
- 2 msk vatten
- pärlsocker till att rulla dem i
Gör så här:
1. Rör ihop smör och socker.
2. Blanda i resten av ingredienserna och blanda väl.
3. Rulla små bollar som du sedan rullar i pärlsocker.
Baka med Rädda Djuren-klubben! Se steg-för-steg-videon på vår TikTok-kanal
Chokladmedaljonger
20 min
- Ingredienser
- 200 g choklad
- 100 g nötter
- 100 g torkad frukt, eller bär
Gör så här
- Smält chokladen i vattenbad.
- Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Strö på nötter och/eller torkad frukt efter smak och humör.
- Låt stelna på en sval plats.
Baka med Rädda Djuren-klubben! Se steg-för-steg-videon på vår TikTok-kanal
Saffransmuffins med frosting
- 150 g växtbaserat margarin
- 1 g malen saffran
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl havregrädde
- 0,5 dl aquafaba (kikärtsspad)
Vit chokladfrosting
- 100 g rumstempererat smör
- 50 g vit choklad vegansk
- 4 dl florsocker
- 1 krm salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Häll i saffranen och blanda tills saffranen är upplöst.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt havregrädde, smör och aquafaba och blanda tills du har en slät smet.
- Fördela i muffinsformar och grädda i 15-18 minuter.
- Låt svalna och toppa med frosting.
Frosting
- smält chokladen över vattenbad
- Häll alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp tills allt är väl blandat.
Flingknäckis
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 4 msk kakao
- 100 g mörk choklad
- 1 dl sirap
- 8 dl cornflakes
- Låt alla ingredienserna förutom cornflakes koka upp i en kastrull. Låt sjuda i 3-4 minuter.
- Blanda försiktigt i cornflakes.
- Klicka ut blandningen med hjälp av två skedar i muffinsformar eller på ett fat med bakplåtspapper.
- Innan chokladen helt stelnat kan du dekorera flingknäckisarna med strössel, flingsalt eller torkad frukt.
- Låt svalna, gärna i kyl ett par timmar.
Baka med Rädda Djuren-klubben! Se steg-för-steg-videon på vår TikTok-kanal
Lussebullar
40 stycken
- 175 g mjölkfritt margarin
- 5 dl sojamjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 tsk salt
- 2 tsk + 1 ½ dl vit baksirap
- 1½ liter vetemjöl
- 1 påse saffran
- 2 tsk sojagrädde + pensling russin
Gör så här:
- Smält 50 g av margarinet och tillsätt mjölken. Värm tills den blir fingervarm (37 grader).
- Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av margarin/mjölkblandningen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan resten av margarin/mjölkblandningen samt salt, 2 tsk baksirap och nästan allt mjöl.
- Arbeta samman degen ordentligt i minst 10 minuter så att degen blir ”fluffig” och släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa under duk ca 1 timme.
- Rör ihop resten av margarinet (125 g) och 1½ dl baksirap i en annan bunke, blanda ner saffranet och 2 tsk grädde. Rör samman allt. När degen har jäst färdigt arbetar du in saffranssmeten i bunken med den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet.
- Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda degen ytterligare. Forma sedan lussekatter. Lägg dem på en plåt och åt dem jäsa under en duk till ca dubbel storlek. Peta i russinen och pensla med grädde.
- Grädda i ugnens mitt i 250 grader i ca 8 minuter.
Pepparkakor
- 2 1/2 dl brun farin
- 3/4 dl ljus sirap
- 3/4 dl vatten
- 150 g mjölkfritt margarin
- 1 msk mald kanel
- 1 msk mald ingefära
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- ca 6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar ca 360 g mjöl) + extra till utbakning
Gör så här:
- Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp blandningen.
- Lägg i margarinet och låt det smälta. Rör ner kryddorna. Låt smeten kallna utan omrörning. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner i smeten. Arbeta i resten av mjölet.
- Linda in degen i plastfolie. Låt den ligga kallt till nästa dag.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Arbeta degen smidig på mjölat bord. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper eller smorda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen 6-8 minuter.
- Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.