1 vegansk mördeg - 8 olika kakor!
Bakning ska vara enkelt och kul och just därför har vi valt ett veganskt recept som ger 8 sorters olika kakor och som utgår från samma grundrecept. Ett grundrecept som bara innehåller fyra ingredienser, växtbaserat margarin, socker, mjöl och salt. Nedan ser ni mördegskakor från samma grundrecept men med sju olika smaksättningar!
Grundrecept
- 200 g växbaserat margarin
- 90 g/1 dl strösocker
- 240 g/4 dl vetemjöl
- 3 g/ 1⁄2 tsk salt
Smaksättningar
- Ugnen ska stå på 200 grader till alla kakor.
- Innan kakorna gräddas mår de bäst av att vara i kylskåpet i minst 20 minuter.
- Alla kakor går att frysa!
Wienerstänger
ca 20 st
- 1 dl fast sylt av valfri sort
- 1 dl florsocker
- 1 msk vatten
- Dela grunddegen i två delar och rulla till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och tryck en avlång grop i varje längd. Fyll med sylt och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Låt kakorna svalna och skär sedan i snittar. Blanda florsocker och vatten, ringla över kakorna.
Kanelrullade brysselkex
ca 20-25 st
- 2 msk kanel
- 4 msk strösocker
- Dela grunddegen i två delar och rulla till två längder.
- Blanda kanel och socker på ett stort fat och rulla varje längd så ytan blir täckt av kanel och socker.
- Skär i centimetertjocka skivor och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Saffran- och syltgrottor
ca 15 st
- 1 paket saffran
- 1 tsk citronsaft
- 1 dl sylt t.ex blåbär eller jordgubb (välj en fast sort)
- 15 st kakformar
- Blanda saffranen med citronsaften och låt dra i 5 minuter.
- Knåda in i grunddegen och rulla till 15 st bollar.
- Lägg bollarna i en kakform och tryck ut en grop i varje kaka med fingret.
- Fyll groparna med blåbärssylt.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna helt i formarna.
Kolakakor
ca 20 st
- 3 msk ljus sirap
- Flingsalt
- Blanda sirapen i degen och dela i två längder.
- Tryck ut dem med fingrarna så de plattas till en aning.
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Låt svalna något och skär till snittar. Strö över flingsalt.
Choklad och flingsalt
ca 20-25 st
- 50 g mörk veganchoklad
- Flingsalt
- Hacka chokladen i mindre bitar och blanda i degen.
- Rulla degen till en längd och skär centimetertjocka skivor.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter och strö över lite flingsalt direkt efter gräddning.
Hallongrottor
ca 15 st
- 1 dl hallonsylt (välj en fast sort)
- 15 stycken kakformar
- Rulla 15 stycken bollar av degen och placera i kakformarna.
- Tryck gropar i mitten av bollarna med fingret och fyll groparna med hallonsylt.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter och låt svalna i formarna.
Kokos och limekakor
ca 20 st
- 1 dl kokosflingor
- rivet skal från 1 st lime
- Knåda in kokosflingor och limeskal i degen och rulla till 20 st bollar.
- Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem med en gaffel.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Chokladkakor med pärlsocker
ca 15 st
- 1/2 dl kakao
- Pärlsocker
- Knåda i kakaopulver i degen och får en jämn fin brun deg.
- Rulla degen till en längd, rulla längen i pärlsocker och skär sedan centimetertjocka skivor.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Kolla in vår steg-för-steg-video här & baka med oss!
Gör Kanelrullade brysselkex, Hallongrottor och chokladkakor med pärlsocker tillsammans med Rädda Djuren-klubben på vår TikTok-kanal nedan.