Semlor
I februari varje år firar vi semmeldagen och det innebär att vi kan kalasa på smarriga semlor. Här har vi samlat en rad tips på hur du kan göra djurvänliga semlor. Här finns recept både på en klassisk semla men även recept på tillpiffade semlor med kul smakkombinationer och kreativa uppläggningar! Alla semlor är helt veganska, fantastiskt fluffiga och magiskt goda!
Klassisk semla
Du behöver:
Vetedeg
ca 10 st
- 75 g växtbaserat margarin
- 2,5 dl växtdryck
- 25 g jäst, söta degar
- 0,75 dl strösocker
- Salt, en nypa
- 2 tsk kardemumma
- 6,5 dl vetemjöl
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 0,5 dl mandelmjölk
- 2,5 dl växtdryck
- 2 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Vetedeg: Smält margarinet i en kastrull. Häll i växtdryck och värm vätskan tills den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner den fingervarma vätskan så att jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker, salt, stött kardemumma och nästan allt vetemjöl. Knåda degen i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns för kladdig. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Dela degen i 12 delar och knåda och rulla dem till bollar. Lägg bakplåtspapper på en plåt och låt degbollarna jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
- Mandelmassa: Riv mandelmassan och mixa med mandelmjölken i en matberedare eller med en gaffel.
- Montering och grädde: Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av innanmätet. Spritsa eller klicka i mandelmassefyllningen i urgröpningarna. Vispa grädden, söta med lite vaniljsocker. Spritsa eller klicka på grädden på varje bulle. Lägg på locken och pudra över lite florsocker.
Pimpa din semla!
- Topping: rosta mandelflarn att toppa locket med.
- Hallongrädde: vispa den växtbaserade grädden med några hallon för att få en fin rosa fyllning!
- Semmelvåffla: gör en helt vanlig våffla, se recept här, och bre på ett lager med mandelmassa, klicka på en stor klick växtbaserad grädde och strössla rostade mandelflarn på toppen tillsammans med några puderstänk av kardemumma. Voilà! En semmelvåffla :)
- Semla i dessertglas eller on-the-go-burk: gör en semla i burk, så gott!
Gör en mandelmassablandning av 200 g mandelmassa (riven),1 tsk vaniljsocker, 2 msk florsocker och ca 1/2 - 3/4 dl växtbaserad mjölk. Vispa växtbaserad grädde, varva sedan de krossade kardemummakorporna med mandelmassablandningen och grädden i en burk eller ett dessertglas.