Lasagne med sojafärs
Jag insåg att jag måste lägga upp ett recept på vegansk sojafärslasagne – en av mina favoritmaträtter!
Färssås
- 1 stor gul lök3 vitlöksklyftor
- 125 g torr sojafärs eller 3,5 dl färdig sojafärs (t ex Icas eget märke)
- 1 burk krossade tomater (helst 500 g)
- 3 msk tomatpuré
- Salt, svartpeppar, basilika
Bechamelsås
- 5 dl havre- eller sojamjölk
- 2,5 dl havre- eller sojagrädde
- 3 msk idealmjöl eller vetemjöl (fast den klumpar lätt) Riven muskot, salt, vitpeppar och ev 1/2 tsk gurkmeja (för färgens skull)
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Koka sojafärsen om du använder torkad sådan. Stek under tiden hackad lök i olivolja i en stor kastrull.
- Häll ned sojafärs och krossade tomater i kastrullen. Koka ihop i 15 min. Krydda.3. Vispa ihop idealmjöl med 1 dl havre/sojamjölk i en kastrull. Koka sedan upp och tillsätt resten av mjölken samt grädden och låt koka upp.
- Riv ned muskot. Salta och peppra. Låt koka i 5 min på svag värme så det ej bränner.
- Häll pyttelite bechamelsås i botten på en icke smord ugnsform. Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva sedan lasagneplattor med lager av färssås och bechamelsås, men spara hälften av bechamelsåsen till översta lagret som endast skall bestå av lasagneplattor och bechamelsås. Dekorera gärna med halverade körsbärstomater.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Servera en sallad till.
Text & recept: Vegankocken