Vegansk banankaka
Har du några bruna bananer i fruktskålen? Vilken tur! För dem kan du göra en supergod banankaka av! En mjuk kaka som du kan piffa med kanel, kardemumma och nötter. 10 av 10 på fikan!
Du behöver:
- 2 1/2-3 dl mosade bananer (så bruna som möjligt!)
- 125g växtbaserat margarin
- 5 dl mjöl
- 3 dl strösocker
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 1/2 dl mjölk
- Någon eller några smaksättningar: kanel, kardemumma, nötter eller kaffe.
Gör så här:
- Värm ugnen på 175 grader
- Smörj och bröa en form på 2 liter
- Mosa bananerna väl och låt stå medan du fixar medan smeten görs.
- Smält margarin
- Blanda mjöl, strösocker, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke.
- Häll ner de mosade bananerna, margarin, mjölk och dina val av kryddor.
- Blanda snabbt ihop en klumpfri smet. Rör inte för länge för det kan göra kakan seg.
- Ta noga med en slickepott längs skålens kanter så allt mjöl bandas.
- Häll upp smeten i formen och sätt i ugnen på 175 grader i cirka 40-50 min.
- När kakan är färdigbakad (stick med en sticka för att se om kakan är kladdig i mitten, när den inte är kladdig längre så är den klar) och låt den svalna på en galler innan formen tas av.
Tips! Smaksätt banankakan med dina favoritkryddor: kanel eller/och kardemumma. Du kan också blanda i kaffe, mörk choklad eller nötter.