Kolapaj med karamellmandlar
Här är ett trevligt recept på kolapaj från Norrmejerier som har blivit veganiserat! Gott blev det, särskilt med toppingen av brända mandlar med flingsalt.
Mängd: 1 paj ca 8-12 bitar
Ingredienser
- 2½ dl vetemjöl
- 100 g mjölkfritt margarin
- 1 msk vatten
Fyllning
- 2 dl soja- eller havrevispgrädde (så fet som möjligt)
- 1 dl sirap
- 1 dl socker
- 1 krm salt
Topping
- 1 dl sötmandel
- ½ msk mjölkfritt margarin
- 4 msk strösocker
- 1 nypa flingsalt
Gör så här
- Kör mjöl och margarin i mixer till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills det precis bildar en boll. Låt degen vila i en plastpåse i kylen minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut pajdegen i en stor pajform eller portionsformar med löstagbar botten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter tills det får lite färg (för mig tog det nästan 20 min).
- Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka till kola under omrörning ca 20 minuter. Häll kola-smeten i det förgräddade pajskalet och låt svalna.
- Dela mandlarna på längden. Blanda margarin, socker och mandlar i en stekpanna och låt sockret smälta och få lite färg. Akta så det inte bränns!
- Sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö genast över lite flingsalt. Bryt isär i mindre bitar när de svalnat. Toppa kolapajen med karamellmandlarna.
Servera gärna med vaniljglass!
Text & recept: Vegankocken