Skinn, fjädrar och andra material från djur
Djurens skinn, päls, ull och fjädrar används till produkter som människor använder. Till exempel kläder, möbler och smink. Men det finns många material som kan användas istället, som inte innebär att djuren utnyttjas och skadas.
Djurens skinn, päls, ull och fjädrar används till produkter som människor använder. Till exempel kläder, möbler och smink. Men det finns många material som kan användas istället, som inte innebär att djuren utnyttjas och skadas.
Lär dig mer om skinn, päls, ull och fjädrar under rubrikerna nedan.
Skinn
Det finns bland annat kläder, skor, väskor, skärp, skinnsoffor och skinnjackor som görs av djurs skinn. Både kor, grisar, getter, får och hästar används för att göra skinnprodukter, men även skinn från krokodiler, strutsar och kängurur används. Många tror att skinnet som används till skinnprodukter kommer ifrån kött- och mjölkindustrin, och att det därför inte spelar någon roll om en köper skinnprodukter. Det stämmer dock inte. Kött- och mjölkindustrin tjänar väldigt mycket pengar på djurens skinn, då det är den mest värdefulla delen av djuret efter köttet och organen. Dessutom är det vissa djur som dödas bara för att människor vill ha deras skinn.
Det finns mer djurvänliga produkter som är gjorda av andra material, som en kan välja istället för produkter som är gjorda av skinn från djur. Till exempel finns det idag konstläder som både ser ut och fungerar som läder, men inga djur har kommit till skada när produkten har skapats.
Dun och fjädrar
Dun och fjädrar kommer till största del från andfåglar som ankor och gäss och används som stoppning för både kläder, kuddar och möbler. I ett vanligt duntäcke finns det dun från ungefär 75 fåglar. I delar av världen plockar de gässens fjädrar när de lever. Självklart gör det jätteont på fåglarna att få sin fjädrar plockade och en del blir så stressade och rädda av situationen att de dör. Det är förbjudet inom EU att plocka fjädrar från levande fåglar, men trots det görs det fortfarande i vissa länder som tillhör EU. Även när dun och fjädrar tas från fåglar som redan är döda så lever fåglarna inga bra liv. Många bor hela sina liv på djurfabriker och de har inte möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, vilket leder till benproblem, fjäderplockning, kannibalism och sjukdomar.
Det finns material som kan användas istället för dun i möbler och kläder, som fungerar minst lika bra och som inte utsätter några djur för lidande.
Påskfjädrar kommer också från fåglar. I Sverige kommer nästan alla påskfjädrar från kalkoner som föds upp i köttindustrin i USA. Sedan skickas fjädrarna ofta till Kina för att färgas, innan de hamnar i butikerna i Sverige. Om du vill välja ett djurvänligare alternativ i påskriset finns det massa roligt pynt att göra själv. En kan till exempel hänga upp färgglada band eller hemmagjorda fjädrar av papper istället. Sedan några år tillbaka finns det också syntetiska påskfjädrar att köpa i Sverige, som alltså inte kommer från fåglar utan är helt konstgjorda. Det står tydligt på förpackningen att det är konstgjorda fjädrar, och de ser lite annorlunda ut än de som kommer från fåglar.
Ull
De får som används för att producera ull idag har avlats fram så att deras päls ska växa extremt fort. Om deras ull inte klipps tillräckligt ofta kan de få stora problem. Klippningen är ofta väldigt stressande för djuren.
I Sverige säljs mest produkter av ull från andra länder, och i många länder behandlas fåren riktigt dåligt. För att förhindra att skadeinsekter lägger ägg i fårens ull används smärtsamma metoder. De som klipper fårens ull får ofta betalt i volym, vilket betyder att ju mer ull de klipper desto mer betalt får de. Det leder till att de vill jobba fortare och blir mer oförsiktiga, vilket gör att fåren skadas allvarligt och får skärsår efter klippningen. När fåren inte längre producerar tillräckligt med ull skickas de till slakt.
Det finns även kaniner som föds upp för sin ull, de tillhör en speciell ras som heter Angora. Kaninerna lever ofta ensamma i små burar, för att deras päls inte ska skadas. Burarna är så små att de inte kan röra på sig eller skutta runt, vilket kaniner behöver få göra för att må bra. Ensamheten och bristen på sysselsättning i buren gör att de blir stressade, uttråkade och många av kaninerna utvecklar beteendestörningar. Från det att kaninerna är 2 månader gamla klipps deras päls var tredje månad, för resten av deras liv. Det har dock kommit fram att de på vissa ställen i Kina sliter av kaninernas päls istället för att klippa, vilket såklart gör jätteont på kaninerna och skapar stor stress och rädsla. Kina står för 90 procent av all angoraull som produceras. En hel del av den kinesiska angoraullen hamnar i kläder som säljs i Sverige.
Idag finns det många djurvänliga alternativ till ull och några av dem är ganska imponerande i både känsla och miljövänlighet. Förutom bomull, finns det andra alternativ som inte är lika vanligt än men som börjar bli allt mer vanligt. Några exempel är hampa, lin och lyocell.
Vad tycker Rädda Djuren-klubben?
Rädda Djuren-klubben anser att djur varken är mat eller kläder. De är kännande individer som har rätten till sina egna liv. Det är svårt att kontrollera hur djuren har det där de lever och därför tycker vi att det mest djurvänliga en kan göra är att avstå helt ifrån ull, skinn, päls och dun som kommer ifrån djuren. Genom att välja bort produkter med material från djuren kan vi påverka företagen att istället välja djurvänliga material. Varje djurvänligt val innebär mindre lidande för djuren.