Djur i familjen
Djur som lever med människor ska behandlas som älskade familjemedlemmar. När en delar sitt hem med djur har en ansvar för att se till att djuret har allt hen behöver för att må så bra som möjligt. Därför är det jätteviktigt att ni tänker efter ordentligt innan ni välkomnar ett djur i familjen och tar reda på allt ni behöver veta om er nya familjemedlem. Rädda Djuren-klubben tycker också att alla som vill dela sitt hem med djur ska fundera över att ta hand om ett djur som saknar ett hem, till exempel genom omplaceringshem för hemlösa djur.
Lär dig mer om olika familjedjur under rubrikerna här nedan.
Djuraffärer
I Sverige är det förbjudet att sälja hundar och katter i djuraffären, men det är tillåtet att sälja många andra djur. Det finns ett krav att den som driver djuraffären ska ha en utbildning, men det finns inga krav på att de som arbetar där ska kunna något om djur. Det gör tyvärr att de som jobbar i affären inte alltid tar hand om djuren på rätt sätt eller kan ge köparna i affären rätt råd. Det kan också vara svårt att veta hur djuren haft det innan de kom till affären. Exempelvis hur de föddes upp och varifrån de kommer.
Den okända miljön och alla okända människor som kommer till djuraffären kan vara väldigt stressande för djuren. Det är inte en bra plats för djur och därför tycker inte Rädda Djuren-klubben att några djur ska få säljas i djuraffärer.
Att köpa ett djur från en butik gör också att fler djur föds upp för att säljas. Det finns väldigt många djur som köps utan att människan som köper har tänkt igenom det ordentligt. Det är inte ovanligt att familjer inte kan ha kvar djur av olika anledningar, och därför finns det redan många djur som behöver hem, utan att det föds upp nya djur. Djur som katter, kaniner, gnagare och exotiska djur släpps alltför ofta ut i naturen för att klara sig själva. Tyvärr klarar de sig inte själva i det vilda, och om de inte hittas av en hjälporganisation kan de få det riktigt dåligt och även dö.
Eftersom det finns så många hemlösa djur så tycker Rädda Djuren-klubben att en ska adoptera djur - inte köpa dem. Kolla upp ditt närmsta omplaceringshem här.
Katter
Katten är Sveriges vanligaste familjedjur och finns i nästan 20 procent av alla svenska hem. Det är jätteviktigt att se till att katter en har hand om blir kastrerade, speciellt om de får gå ut. Annars finns risken att katten får oönskade kattungar, eller gör en hemlös honkatt dräktig (gravid). De kattungarna riskerar ofta att avlivas eller så får de leva ett liv i hemlöshet där varje dag är en kamp för överlevnad. Det är också jätteviktigt att ID-märka och registrera katten så att det går att hitta hen om hen skulle gå vilse eller springa bort.
Katter som lever utomhus får mycket stimulans, men de riskerar att skadas av trafik eller andra djur, och dessutom skadar och dödar de själva många små vilda djur. Att jaga är naturligt för katter och ingenting de gör för att vara elaka, men vi människor kan se till att andra djur inte kommer till skada genom att inte lämna katter utan uppsikt utomhus. Det finns många andra sätt som katter kan få använda sitt jaktbeteende utan att skada andra djur, t.ex. lek med olika kattleksaker, utspridd mat med doftspår och ett hem som ser till att katten får den näring och stimulans som den behöver.
Om katten alltid är inomhus måste ni i familjen tänka extra mycket på att aktivera hen. Det finns en massa roliga lekar som ni kan leka tillsammans med katten och det finns aktiveringsleksaker som låter hen få aktivera hjärnan ordentligt. För att en katt ska må bra behöver hen också få klättra, klösa och ha ett ställe där hen kan gå undan för att vara ifred och vila.
Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige och det är många katthem som jobbar för att hjälpa katterna. Fundera gärna på att adoptera en katt från ett av dessa katthem om ni letar efter en ny familjemedlem.
Kaniner och gnagare
Kaniner och gnagare är vanliga familjedjur. De är aktiva djur som behöver utrymme för att kunna springa och röra på sig för att må bra. De mår dåligt av att bara sitta i en liten bur. Om ni exempelvis har kaniner som familjedjur och har en trädgård så vore det bästa för dem att ha en stor hage med flera gömställen i trädgården. Bor ni i lägenhet kanske ni kan kaninsäkra lägenheten så kaninerna kan få springa fritt.
Kaniner och gnagare har tänder som växer hela livet. Därför är det superviktigt att de har saker de kan gnaga på för att tänderna inte ska växa och bli för långa, vilket de kan bli allvarligt sjuka av. Bra saker att gnaga på är pinnar, kartong, träbitar, hö eller halm. Fri tillgång till hö är speciellt viktigt för kaniner, chinchillor och marsvin. Det är inte bara viktigt för deras tänder, utan gnagandet är också ett naturligt beteende som de mår bra av att få göra. De behöver också ha saker att sitta på och gömma sig under och något att gräva i.
De allra flesta kaniner och gnagare är sociala djur, vilket betyder att de inte mår bra av att vara ensamma. De är väldigt viktigt för dem att ha minst en kompis av samma art. De enda gnagare som inte är sociala djur är guldhamstrar som trivs bäst med att bo ensamma.
Eftersom kaniner och gnagare är vanliga familjedjur och många tyvärr inte tänker igenom så noga innan de skaffar dem, så finns det många som behöver nya hem. Om du och din familj vill ha en ny familjemedlem, välj gärna att adoptera istället för att köpa från en uppfödare eller djuraffär.
Hundar
Hundar är flockdjur och de mår dåligt om de är ensamma för mycket. En hund som ofta lämnas ensam större delen av dagen kan börja bita sönder saker eller skälla hela tiden. Därför är det viktigt att se till att det finns någon i familjen som kan vara hemma med hunden, eller kanske ta med hen till jobbet om det fungerar. Det finns också hunddagis som kan hjälpa till att ta hand om hunden när resten av familjen är på jobbet och i skolan.
Precis som många andra djur behöver hundar mycket stimulans, aktivering och motion för att må bra. De har också lätt för att lära sig nya saker, som olika tricks exempelvis, och tycker att det är roligt. För att hunden ska kunna lära sig, måste hen kunna lita på dig. En hund lär sig bäst om du ger hen beröm och belöningar när hen gör rätt. Att använda bestraffningar kan leda till att hen slutar lita på dig.
Alla hundar behöver få gå ut på flera promenader varje dag, men hur långa promenader de behöver beror lite på vilken sorts hund det är. Hundar i olika storlekar, åldrar och sorter behöver olika mycket motion och aktivitet. Läs på om den typ av hund som er familjehund är, för att veta vad just hen behöver för att må bra.
I Sverige måste en ID-märka och registrera sin hund. Hos Jordbruksverket finns ett register över alla hundar i Sverige, vilket gör att det alltid går att hitta hundens hem om hen har sprungit bort. Därför finns det inte så många hemlösa hundar ute på gatorna i Sverige, men det finns ändå många hundar som behöver ett nytt hem av olika anledningar. Om du och din familj funderar på att ta hand om en hund så finns det många föreningar som ni kan vända er till för att adoptera en hund som behöver ett nytt hem.
Hästar
Hästar behöver få röra på sig för att må bra och de mår allra bäst när de får gå ute i stora hagar. Där kan de också gå och småäta gräs hela tiden, vilket de behöver eftersom de är gräsätande betesdjur. Hästar som lever ute i det fria spenderar ungefär 16-18 timmar varje dag med att äta gräs, och de vill inte gå mer än 4 timmar utan mat. Det bästa för en häst är att ha fri tillgång till grovfoder (som hö eller gräs) hela tiden, så att de får något att göra om dagarna. I vissa stall är det vanligt att hästarna står i spiltor eller boxar stora delar av dygnet. Då kan de inte röra sig så mycket som de behöver.
Hästar är flockdjur och måste få vara tillsammans med andra hästar. De är också flyktdjur som är byggda för att gå och beta på stora, öppna ytor. Därför sitter deras ögon på sidan av deras huvud, så att de kan se runt omkring sig om ett rovdjur närmar sig. Eftersom deras ögon sitter så långt isär har de väldigt svårt att se vad som händer precis framför deras mule. De kan inte heller se precis bakom rumpan. Därför ska du aldrig närma dig en häst rakt bakifrån. Då kanske hen tror att du är ett rovdjur och blir jätterädd. Tänk också på att snabba och plötsliga rörelser precis framför hästens ansikte också kan vara väldigt läskiga. Det är viktigt att röra sig lugnt runt en häst och hantera hen mjukt och varsamt. Även om hästar kan vara väldigt stora så är de väldigt känsliga.
För att hästen ska kunna lära sig, måste hen kunna lita på dig. En häst lär sig bäst om du ger hen beröm och belöningar när hen gör rätt. Att använda bestraffningar kan leda till att hen slutar lita på dig.
Fiskar och fåglar
Fiskar är populära djur eftersom de är billiga och många tror att de är lätta att ta hand om. Eftersom en fisk inte kostar så mycket i djuraffären är det tyvärr väldigt många som köper fiskar utan att tänka efter ordentligt. De tror inte heller att en behöver ha så mycket kunskap om fiskars behov, men det stämmer inte alls. Det är bland annat viktigt att vattenkvaliteten i fiskarnas akvarium är rätt för att fiskarna ska må bra. Även storleken på akvariet och inredningen inuti i är väldigt viktig.
Fåglar har ett stort behov av att få röra sig fritt, vilket de inte kan göra om de sitter instängda i en liten bur. Många fågelarter, som exempelvis papegoja och kanariefågel, finns inte naturligt här i Sverige och de är ibland fortfarande nästan vilda. De mår inte alls bra i fångenskap och det är svårt att tillfredsställa deras behov. Det gör att många av fåglarna får onormala beteenden som tyder på stress. Fåglar behöver en stimulerande miljö med pinnar de kan flyga mellan. De vill också kunna klättra, ha saker de kan gnaga på och ha tillgång till ett utrymme där de kan flyga fritt. Eftersom de ofta är sociala djur behöver de även ha minst en kompis av samma art.
Rädda Djuren-klubben tycker inte att det borde vara tillåtet att fåglar bor i små burar i fångenskap.
Exotiska djur
Exotiska djur är djur som kommer från andra klimat än det vi har här i Sverige. Här använder vi ordet som ett samlingsnamn för exotiska ormar, ödlor, groddjur, sköldpaddor och spindlar. Det är väldigt vanligt att exotiska djur kommer från ett varmare klimat. Därför är det stor risk att de inte trivs i det kalla klimatet i Sverige och det kan vara svårt att återskapa deras naturliga miljö. De brukar inte heller uppskatta människo-kontakt.
Det kan vara väldigt svårt att veta att djuret en köper inte har blivit fångad ute i det vilda och sedan smugglats hit, eller om hen har en sjukdom.Transporten för de djur som smugglas in i Sverige är ofta väldigt tuff och det är många djur som skadas, dör eller blir sjuka.
För att kunna ta hand om ett exotiskt djur på bästa sätt behöver en väldigt mycket kunskap. Du måste förstå när hen exempelvis har ont eller mår dåligt, och du måste veta vad du ska göra för att hen ska må bättre. Det kan vara svårt att veta det om djur som inte har avlats fram för att vara med människor på samma sätt som till exempel hundar.
Eftersom det är svårt att ta hand om exotiska djur och få dem att må bra så tycker Rädda Djuren-klubben inte att exotiska djur ska hållas som familjemedlemmar.
Vad tycker Rädda Djuren-klubben?
Rädda Djuren-klubben tycker att djur har ett värde i sig själva, och finns till för sin egen skull. Djur som lever med människor kallas ofta ”sällskapsdjur”. Då låter det som att de bara finns till för att vara sällskap för människan. Vi tycker att en istället ska säga ”djur som familjemedlemmar”, eftersom djur som lever med människor förtjänar att ha status som familjemedlemmar, precis som alla andra i familjen.
När ni delar ert hem med djur är det din familjs ansvar att se till att det djuret har allt hen behöver för att må så bra som möjligt. Därför är det jätteviktigt att ni tänker efter ordentligt innan ni välkomnar ett djur i familjen och tar reda på allt ni behöver veta om er nya familjemedlem.
Fundera gärna på att adoptera ett djur när ni letar efter en ny familjemedlem. Det finns tyvärr många hemlösa djur i Sverige som längtar efter ett tryggt och kärleksfullt hem.