Djurens päls
I pälsindustrin föds djur upp enbart för att människor vill ta deras päls och göra kläder och accessoarer. Djuren lever hela sina liv i små burar, vilket skiljer sig väldigt mycket från det liv de skulle ha levt ute i naturen.
Lär dig mer om hur djuren i pälsindustrin har det genom att läsa under rubrikerna nedan.
Minkar
I Sverige dödas upp till 400 000 minkar varje år för att bli päls. De flesta blir bara ett halvår gamla och lever hela sina liv i små gallerburar. Burarna är ungefär lika stora som en uppslagen kvällstidning, och där lever minkarna två och två. I det vilda lever minkarna ensamma på stora revir, så det är vanligt att de börjar bråka när de tvingas leva så tätt i fångenskap. Dessutom finns det inte så mycket att göra i burarna, vilket gör att många av minkarna mår väldigt dåligt och får beteendestörningar. Minkarna har inte heller tillgång till vatten så att de kan simma, vilket är något de vill göra för att kunna må bra. De är nämligen semiakvatiska, vilket betyder att de rör sig både på land och i vatten i det vilda. Att minkar stängs in i burar på minkfarmer kan strida mot djurskyddslagen, där det tydligt står att djur måste få kunna bete sig naturligt. Det kan ju inte minkarna göra i en liten gallerbur utan tillgång till något att göra.
Chinchillor
I Sverige finns sedan 2014 inte längre några farmer som föder upp chinchillor för päls, men det finns inget förbud mot det. Innan 2014 hade chinchillafarmningen fått stor kritik för att inte leva upp till djurskyddslagen. Chinchillorna hölls inomhus i små nätburar året om. Burarna satt ihop med varandra genom en gång. Gången fick bara användas av en avelshane som kunde röra sig fritt mellan honorna i deras burar, medan honorna inte kunde använda gången på grund av en krage som de tvingades bära runt halsen hela tiden. Burarna de levde i var inte anpassade för att tillfredsställa chinchillornas naturliga behov, vilket gjorde att lagstiftningen uppdaterades och kräver nu större burar bland annat. Det blev för dyrt för chinchillafarmerna och alla gick i konkurs.
Rävar
Sedan 2001 finns det inte längre några svenska rävfarmar som föder upp rävar för deras päls, men det är inte förbjudet att göra det. Rävarna hölls i nätburar som bara hade en golvyta på en kvadratmeter. I de små burarna hade de inte möjlighet att bete sig naturligt, vilket skapade stor stress hos dem. År 1995 tog svenska regeringen ett beslut om att rävar endast skulle få hållas på ett sätt som såg till att de kunde utföra sina naturliga behov av att vara tillsammans med andra rävar, röra på sig och gräva i marken. Ingen rävfarm i Sverige kunde leva upp till de nya bestämmelserna och uppfödningen blev alltför dyr för att det skulle vara tillräckligt lönsamt för att kunna fortsätta. Rävar föds dock fortfarande upp för sin päls i många andra länder, exempelvis i vårt grannland Finland, och många pälsar som säljs i svenska butiker kommer från rävar eller mårdhundar i andra länder.
Vad tycker Rädda Djuren-klubben?
Rädda Djuren-klubben tycker inte att det är okej att djur föds upp för att människor vill använda deras päls, och arbetar aktivt tillsammans med Djurens Rätt för att förbjuda all pälsdjursfarmning i Sverige. Innan all pälsdjursfarmning är förbjuden tycker vi att det är väldigt viktigt att välja bort äkta päls, som faktiskt är vanligare i affärerna än vad en kanske kan tro. Läs mer om det här.
Foto: Shutterstock