Djur som underhållning

Djur används av människan som underhållning på flera olika sätt. Människor går till djurparken och tittar på exotiska djur, skrattar åt deras konster på cirkusen, satsar pengar på dem i travlopp och använder dem i reklamfilmer. Alla dessa verksamheter har gemensamt att de inte ligger i djurens intresse, och att djuren utnyttjas och riskerar att fara illa.

Läs mer om djur som underhållning under rubrikerna nedan.

Djurvänlig turism

Djurvänlig turism handlar om att välja att ta avstånd från aktiviteter där djur står för underhållningen. På vissa ställen kan en rida på elefanter och kameler, betala för att fotografera sig med olika vilda djur eller åka i vagnar som dras av åsnor eller hästar.

Dessa djur utsätts ofta för stort lidande. De pressas till att jobba hårt i värmen, utan att få ordentligt med mat eller vatten. Det är också väldigt stressande för de vilda djuren som fångas in för att användas som underhållning. Miljöerna som de tvingas vistas i är stressiga och långt ifrån naturliga för dem. För att hindra djuren att utföra sina naturliga beteenden används smärtsamma metoder.

Vi som turister kan påverka och hjälpa djuren eftersom vi är en viktig inkomstkälla för dessa ställen. Vad du som turist kan göra är självklart att ta avstånd från aktiviteter som de här.

Du kan också ställa krav på researrangörer som stödjer eller marknadsför aktiviteter där djur utnyttjas. Du kan höra av dig till dem och säga att du väljer bort dem för att de inte är djurvänliga. Om tillräckligt många personer gör detta kommer de till slut inse att det inte är bra och sluta marknadsföra aktiviteter där djuren lider.

Film och reklam

Det är ofta en kan se djur i olika filmer, serier och reklamfilmer. Hur dessa djur upplever inspelningen beror mycket på vilket djur det är, och på vilka erfarenheter individen har. För en del kan det vara väldigt stressande att vara i en obekant miljö, medan andra kanske klarar det utan problem.

Förutom djurens välmående under inspelningarna finns det ett till problem med att använda djur i film och reklam. Ofta är djursynen som förmedlas inte alls bra. Den djurhantering och djurhållning som visas är inte ens alltid laglig i verkligheten, exempelvis fiskar i skålar. Det här gör tyvärr att det sprids en felaktig syn på djur och djurhållning.

Cirkus

Cirkusar reser runt till många olika platser under hela året. Resandet och den transport det innebär kan vara stressande för djuren på cirkusen. Den lilla tid de får spendera utomhus är i små, tillfälliga inhägnader som inte tillåter dem att utföra sina naturliga behov. En annan sak som kan orsaka lidande hos djuren på cirkus är de konster som de tvingas utföra. Dessa konster är ofta onaturliga för dem och kan orsaka skador. Ett exempel är elefanter som tvingas stå på bakbenen, vilket kan ge dem ledskador. Det är inte ovanligt att djuren tränas med hårda, oschyssta metoder. Det är svårt att kontrollera hur djuren hanteras och behandlas när de tränas, eftersom flera cirkusar reser mellan olika länder.

Det finns några djur som inte längre får visas på cirkus i Sverige, dessa är.

  • apor
  • rovdjur (tamhund och tamkatt får visas)
  • säldjur
  • elefanter
  • noshörningar
  • flodhästar
  • hjortdjur (renar får visas)
  • giraffer
  • kängurur
  • rovfåglar
  • sjölejon
  • strutsfåglar
  • krokodildjur

Det är förstås jättebra att dessa djur inte behöver vara på cirkusar något mer, men Rädda djuren-klubben anser att alla djur borde ha rätt att slippa den onaturliga cirkusmiljön.

Spel och tävlingar

Djur används i olika spel och tävlingar, det vanligaste i Sverige är trav och galopp med hästar. Det finns även hundkapplöpning, men det är inget som arrangeras i Sverige idag. Spel där djur slåss mot varandra är förbjudet i Sverige. Eftersom det brukar vara väldigt mycket pengar inblandade i sådana här tävlingar och spel, är det vanligt att djurens intressen inte är det viktigaste.

Djurskyddslagen säger att djur inte får användas vid tävling på ett sätt som utsätter dem för lidande. De djur som tränas för eller deltar i tävlingar får inte heller utsättas för dopning eller andra medel som påverkar deras prestation eller temperament.

Djurparker

Att skydda hotade djurarter sägs ofta vara anledningen till att djurparker finns, men en bättre lösning på det är att istället skydda djuren i sin naturliga miljö. Den riktiga anledningen till att djurparker finns är för att människor vill kunna titta på djur på nära håll, på ett billigt och bekvämt sätt. För de vilda djuren i fångenskap innebär närheten till människor ofta stress. Djurens liv i inhägnaderna på djurparken skiljer sig väldigt mycket från hur de lever ute i det fria. De små utrymmena och för lite att göra, kan leda till att djuren får stereotypa beteenden. Det betyder att de upprepar ett beteende som inte är till någon nytta. Exempelvis att de går runt i cirklar eller vaggar från sida till sida.

Många av djuren i svenska djurparker är inte vana vid det kalla klimatet här. Därför måste de vara inomhus under vintern, vilket minskar deras möjligheter att bete sig naturligt ännu mer.

Tyvärr är det också väldigt vanligt att friska, unga djur dödas på svenska djurparker. Parkerna parar djuren och låter dem få ungar, som sedan inte får plats på djurparken när de inte längre är små. Därför dödas friska djurungar varje år på svenska djurparker, som t.ex. Skansen och Kolmården.

Vad tycker Rädda Djuren-klubben?

Rädda Djuren-klubben vill att djur och deras intressen ska tas på allvar, och vi arbetar tillsammans med Djurens Rätt för att stoppa utnyttjande av djur i underhållning. Vi arbetar exempelvis för att djurcirkusar ska förbjudas.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Vill du ge bort ett medlemskap till ett barn eller läsa något av de tidigare medlemsnumren från Klubbnytt?

Läs mer