Sanning eller myt?

Har du hört någon gång att tjurar blir arga av rött eller att elefanter aldrig glömmer? Det finns många saker som sägs om djur, så det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte när det kommer till djurfakta.

Här har vi samlat ihop några kända påståenden om djur. Några är sanna och några är myter. Det här är en rolig övning att göra i klassrummet eller hemma och diskutera tillsammans.

Vilka tror du är sanna?

Elefanter glömmer aldrig - Sant eller Myt

En mask som blir delad på mitten blir två nya maskar - Sant eller Myt

Tjurar blir arga av rött - Sant eller Myt

Hundar ser inte alla färger - Sant eller Myt

Fågelmamman överger sina ungar om en människa rör vid dem - Sant eller Myt

Hästar kan sova stående - Sant eller Myt

Scrolla ner för att se hur många rätt du har!

Rätt svar är...

Elefanter glömmer aldrig (SANT) Det stämmer att elefanter har ett väldigt bra minne. Äldre elefanter blir ofta flockledare eftersom de minns vandringsleder och platser med vatten och mat – kunskaper som de har lagrat i hjärnan under sina långa liv.

Hundar ser inte alla färger (SANT) Ibland sägs det att hundar bara ser i svartvitt, det stämmer inte. Men de ser faktiskt inte alla färger så som vi gör. Framför allt har de svårt att se rött och grönt. Människor ser ungefär 10 gånger så många färgnyanser som hundar, men hundar är mycket bättre än oss på att se i mörker!

En mask som blir delad på mitten blir två nya maskar (MYT) En ganska elak myt som inte alls stämmer. En daggmask får väldigt ont och dör om den blir delad på mitten, precis som vem som helst skulle göra om de skulle gå av mitt på.

Fågelmamman överger sina ungar om en människa rör vid dem (MYT) Det är inte sant. En fågelmamma älskar sina ungar även om en människa rört vid dem och fortsätter att ta hand om dem ändå, precis som dina föräldrar fortsätter ta hand om dig även om du ibland luktar konstigt. Men det är ändå väldigt viktigt att inte ta upp en fågelunge hur som helst, även om den verkar övergiven. Ofta är mamma eller pappa bara borta en liten stund och kommer snart tillbaka.

Tjurar blir arga av rött (MYT) Det blir de inte, tjurar är faktiskt färgblinda. Men varför blir de då så arga när tjurfäktaren viftar med sitt röda skynke? Jo, för under tjurfäktningen utsätts de för både stress, smärta & svält. Det görs för att få publiken så intresserade som möjligt. Hemskt va? Tjuren är helt enkelt arg på tjurfäktaren, inte det röda tyget.

Hästar kan sova stående (SANT) Jajjamen, det kan de! Kor också faktiskt. De kan liksom låsa sina ben så att de kan stå upp och sova kortare perioder. Troligtvis är det så för att det är farligt för vilda växtätare att ligga ner och sova längre stunder eftersom rovdjur kan ta dem då. Det händer dock att de ligger ner och sover ibland också.

Vill du lära dig ännu mer om djur? Här kan du läsa en massa spännande djurfakta!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Vill du ge bort ett medlemskap till ett barn eller läsa något av de tidigare medlemsnumren från Klubbnytt?

Läs mer