Enkla och goda pastarecept
Här har vi samlat enkla pastarätter som är perfekta för vardagskvällar. Och alla är självklart helt veganska, och riktigt goda!
Vegansk carbonara
Det här kan vara världens enklaste recept! Carbonara är en klassisk rätt, och det här är en vegansk variant med rökt tofu. Du kan välja att smaksätta tofun själv med liquid smoke eller köpa färdigrökt tofu, till exempel från Yipin. Föredrar du veganskt bacon finns det gott om alternativ i kyldiskarna.
Ingredienser
200 g fast tofu
1 tsk liquid smoke
1 vitlöksklyfta
½ dl japansk soja
2 ½ dl havregrädde
peppar
flytande veganskt margarin
Gör såhär
- Pressa vitlök och blanda med liquid smoke och japansk soja. Skär tofun i små kuber och låt marinera i soja- och vitlöksblandningen i minst 30 minuter.
- Stek den marinerade tofun i flytande margarin och tillsätt därefter havregrädden. Låt sjuda i 10 minuter och smaka av med peppar.
- Servera med valfri pasta.
Krämig ”kycklingpasta” med soltorkade tomater
Ta din pasta-game till en helt ny nivå med växtbaserad grädde, vegobitar av soja eller ärtprotein och höj smaken genom att ha i en riktigt bra vegansk fond och soltorkade tomater.
Ingredienser
4 portioner
400 gram pasta
300 g vegobitar
2 msk olivolja
2 st gula lökar
2 klyftor vitlök
100 gram soltorkade tomater
2 msk grönsaksfond
3 dl växtbaserad grädde
1 msk torkad basilika
2 dl växtbaserad parmesanost, riven
1 krm svartpeppar
Gör såhär
- Börja med att koka pastan enligt anvisningarna.
- Finhacka lök och vitlök, värm upp en panna med olivolja. Fräs på tills löken är mjuk.
- Tillsätt vegobitar, soltorkade tomater, den veganska parmesanen och växtbaserad grädde, torkad basilika och fond.
- Blanda vegobitarna med pastan och servera. Toppa gärna med basilikablad.
Vegansk pastagratäng
Med denna veganska pastagratäng har du middagen klar på 25 minuter. Det är lite som lasagne minus de 50 minuterna lasagneplattor måste vara i ugnen.
Ingredienser
4 portioner
280 g okokt pasta
1 gul lök
500 g växtbaserad färs
1 kvist rosmarin
500 ml krossade tomater
2 dl vegansk ost
2 dl havregrädde
Salt & peppar
Gör såhär
- Sätt ugnen på 225°C. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Finhacka löken och fräs den i olja i en panna, tillsätt sedan krossade tomater, rosmarin, vegofärs och smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter.
- Koka upp växtbaserad grädde och växtbaserad ost i en kastrull, smaka av med salt och peppar. Låt ostsåsen puttra i ett par minuter under omrörning.
- Häll pastan i en ugnssäker form och häll över färsen och ostsåsen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och servera!
Du hittar fler goda vegorecept hos Välj Vego!