Mitt barn vill bli vegan/vegetarian
Här hittar du tips och råd om du har barn som har bestämt sig för att hen vill bli vegetarian eller vegan. Kanske är du själv vegan eller vegetarian men funderar på om samma kost fungerar även för barn. Eller så äter du själv inte vego och vill stötta ditt barn, men samtidigt kanske oroar dig för om hen får i sig tillräckligt med näring från en helt vegansk eller vegetarisk kost. Oavsett var du är i vegoresan får du här svar på vanliga frågor och funderingar som vegoföräldrar kan ha.
Vad är en…
Lakto-ovo-vegetarian Lakto-ovo-vegetarian är det som ofta kallas för vegetarian. Lakto betyder mjölk och ovo betyder ägg. En lakto-ovo-vegetarian äter ägg och mjölkprodukter, men inte kött, fisk eller skaldjur.
Pescetarian En pescetarian äter som en lakto-ovo-vegetarian men äter också fisk och skaldjur. En pescetarian äter inget annat kött.
Vegan En vegan äter bara livsmedel som är växtbaserade och väljer bort kött, mjölkprodukter, ägg och andra animaliska produkter. Veganer undviker ofta även att använda djurmaterial som päls och att köpa produkter som är testade på djur.
Vego vadå?
Vego är ett samlingsbegrepp för mat som inte innehåller kött och kan betyda både vegetarisk och vegansk mat. På den här sidan använder vi ibland vego när vi beskriver vegetarisk och vegansk mat.
Men näringen då?
Du kanske har hört någon gång att det är svårt att få i sig tillräckligt med näring av vegomat, men det är inte sant. Som med all mat så finns det såklart saker som är bra att tänka på med maten när en äter vegokost. Att äta varierat är viktigt, och att se till att få i sig produkter som berikats med viktiga vitaminer till exempel.
Hos Välj Vego kan du läsa mer om vegomat till barn och näring.
Livsmedelsverket ser väldigt positivt på att fler äter mer växtbaserad mat, både för vår egen skull och planetens hälsa. Du kan läsa mer på www.livsmedelsverket.se.
Måste förskolan/skolan servera vegomat?
Tyvärr måste inte skolan servera vegetariskt och veganskt, och möjligheten att få vegomat kan se olika ut beroende på var du bor. Barn med allergi eller annan överkänslighet har rätt till mat som de kan äta utan att riskera att bli sjuka. Du har också laglig rätt till specialkost om önskemålet har samband med någon av de diskrimineringsgrunder som har fastställts i diskrimineringslagen. Men när det gäller önskemål om specialkost av annan orsak än diskrimineringsgrund och allergi/överkänslighet finns inget krav på att förskolan/skolan måste tillmötesgå dessa.
Det finns några saker du kan tänka på om du vill försöka få skolan/förskolan att servera vegomat:
- De skolor som serverar vegomat har redan färdiga mallar för de produkter, leverantörer och recept som de använder. Fråga dessa skolor om de kan dela med sig av sin kunskap till din skola!
- Tänk på att alltid ha en respektfull dialog, det är mycket troligare att de som är ansvariga för maten är villiga att möta dina önskemål om ni har en bra dialog.
- Var tydlig med att du som vårdnadshavare tar ansvar för att barnet får i sig nödvändiga kosttillskott. Det är ganska vanligt att skolor och förskolor missförstått denna del och tror att detta faller under deras ansvar om de säger ja till att servera veganskt och detta kan skapa oro.
Djurens Rätt har tagit fram en rapport för att hjälpa kommuner som inte vågat ta steget fullt ut när det gäller vegansk mat. Den ger svar på vanliga frågor och tips på vägen. Här hittar du rapporten, som du också kan tipsa din kommun eller skola/förskola om.
Vegofiera era favoriträtter
Det finns massa tips och inspiration för dig som är ny på vegomat och kanske tycker att det känns svårt att komma igång. En bra start när ni börjar laga vego är att göra era favoriträtter vegetariska/veganska. Byt ut köttet mot ett vego-alternativ istället, så får ni en ny vego-variant på er favoriträtt. Idag finns det många bra och goda vego-alternativ att välja bland i affärerna. Testa er fram till ni hittar era favoriter!