Vad kan jag göra när djur far illa?
Det är jätteviktigt att vi människor reagerar och gör något när djur inte verkar ha det bra! Djurskyddslagen säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot lidande, och att de ska kunna bete sig naturligt. Det gäller alla djur som människor har hand om.
Om du tror att djur inte har det bra på något sätt så är det alltid bra att prata med en vuxen som du litar på och som kan hjälpa dig. Det bästa en kan göra sedan är att anmäla det till Länsstyrelsen. Det är Länsstyrelsens jobb att göra kontroller när någon misstänker att djur inte har det bra, och att göra något åt det och se till att djuret eller djuren får det bättre!
Du kan läsa mer om hur det går till att göra en anmälan här nedanför.
Om du stöter på något som är akut, om du till exempel skulle se någon som misshandlar djur eller något annat hemskt, så ringer du till polisen eller ber en vuxen att ringa till polisen på numret 114 114. Du kan vara anonym även när du anmäler till polisen, i så fall ska du inte säga ditt namn någon gång under samtalet.
Anmäla till Länsstyrelsen
Du kan vara anonym när du gör en anmälan till Länsstyrelsen om du vill, och ber du en vuxen om hjälp kan den såklart också vara anonym. Om en vill vara anonym är det väldigt viktigt att få med alla detaljer i anmälan eftersom det ju inte finns någon för Länsstyrelsen att kontakta om de har frågor.
På Länsstyrelsens hemsida finns kontaktuppgifter till alla olika länsstyrelser, välj Länsstyrelsen för det län där djuret eller djuren som far illa finns. Om du inte vet vilket län det är så kan du fråga en vuxen, eller så kan du googla på ”plats där djuret eller djuren finns + län” (till exempel ”Uddevalla + län”)
Uppgifter som är bra att veta när en gör en anmälan till Länsstyrelsen
- Namn, adress och ort till personen som har djuren (ev. vid behov även vägbeskrivning).
- Var djuren finns, om det är en annan adress än ovan.
- Vilket/vilka djurslag anmälan gäller.
- Beskrivning av på vilket sätt djuren har det dåligt.
Om det är möjligt att göra på ett säkert sätt är det bra att fotografera eller videofilma hur djuret eller djuren har det. Fotografier och filmer kan betyda jättemycket när Länsstyrelsen ska bedöma vad de ska göra.
Om du vill veta hur det går med din anmälan så kan du höra av sig till Länsstyrelsen i efterhand, de är skyldiga att berätta det. Du kan också fråga både Länsstyrelsen och polisen, innan eller utan att en anmälan görs, om de känner till något om djuret eller djuren sedan innan.
Vad händer när du gör en anmälan?
Anmälan tas emot av en djurskyddshandläggare. Länsstyrelsen kan göra olika saker beroende på innehållet i anmälan. Om de bedömer att bristerna i hur djuren sköts är allvarliga så gör de en oanmäld kontroll och om brister upptäcks under kontrollen kan den som ha djuren bli tvungen att göra något åt dem.
I svåra fall kan Länsstyrelsen bestämma att djuret ska omhändertas och om det sedan ska säljas, ges bort eller avlivas (om det inte mår bra). Länsstyrelsen kan också besluta att en person ska förbjudas att ha djur framöver.
Vad gör polisen när en gör en anmälan till dem?
När ett djur blir utsatt för vanskötsel eller blir plågat på annat sätt är det polisens roll att utreda om personen som gjort det har gjort ett brott mot lagen. Polisen startar då en förundersökning. Det innebär bland annat att du som anmält får berätta om vad du sett. Eventuella andra vittnen blir också förhörda. Finns det tillräckliga bevis för att det är ett brott lämnas ärendet över till en allmän åklagare. Efter det bestämmer åklagaren om bevisen är tillräckliga för att väcka åtal. Om polisen beslutar att omhänderta ett djur ska länsstyrelsen besluta om omhändertagandet ska fortsätta att gälla. Om Länsstyrelsen anser att det varit rätt och att djurhållaren inte ska få tillbaka sitt djur så ska Länsstyrelsen också bestämma vad som ska hända med djuret, t.ex. om det ska säljas eller avlivas.