Vargen lever familjeliv
Vargen är en social individ och lever oftast tillsammans i familjegrupper. Familjen består av ett föräldrapar och deras ungar. Nästan varje år föds en ny kull med ungar. Det brukar vara ungefär 2-6 valpar, men ibland är de så många som 10 stycken.
När valparna fyllt ett år vandrar de iväg för att försöka bilda egna familjer. Ibland stannar någon av valparna kvar lite längre för att hjälpa föräldrarna att uppfostra de nya valparna.
Vargen är ett nyfiket djur, men den är också skygg och försöker att undvika människor. Trots att den inte vill komma för nära människan så är vargen nära släkt med hunden. Hunden som ju ibland kallas människans bästa vän.
I sagor och serier finns det ofta vargar. I till exempel serietidningarna Bamse och Fantomen är vargen med, eller i sagan om Rödluvan och vargen. Men var någonstans bor vargen i verkligheten? Vargen finns i delar av Nordamerika, Europa och Asien. I Sverige har den funnits så länge som 10 000 år. Förr fanns den i hela landet förutom på Öland och Gotland, men så är det inte längre. Idag är vargen fridlyst i Sverige. 1966 fanns det nästan inga vargar kvar i Sverige och den var i princip utrotad. Nu finns det fler vargar i landet igen, men de är fortfarande ganska få. Ingen vet exakt hur många vargarna är i Sverige. Många är oroliga för att vargen ska få det svårt att klara sig i Sverige i framtiden.
Vargen har flera ljud som den använder sig av för att göra sig förstådd. Den kan både skälla, morra och gnälla. Men vad vargen nog är mest känd för är att den kan yla. Ylandet är en sång där varje varg har en egen röst. Ylandet kan vara så högt att det hörs på en mils avstånd. Det kan vara ett sätt att visa andra vargar att ”här bor vi, kom inte hit” men de kan också yla för att hålla kontakt med de andra i familjen.