Rådjur - en skygg svampplockare
Rådjur är ett litet hjortdjur som förekommer i Europa och Asien. En vuxen hane heter bock, honan get eller rå och ungdjur (under första året) kallas för kid eller killing, och getter som ännu inte fött kid kallas för smaldjur.
Rådjur lever mestadels ensamma förutom när geten har killingar. Geten föder därefter oftast två killingar, efter en tio månaders lång dräktighet, i maj–juni. Även om rådjuret inte är ett flockdjur, så kan de samlas i större grupper under vinterhalvåret. Rådjuret kan också leva sida vid sida med andra hjortdjur som exempelvis dovhjort.
Ett namn efter fläckar
Ordet "rådjur", kommer från det fornsvenska ordet "radiur" eller i sin grundform "ra" som betyder fläckigt djur. När killingarna föds har deras päls nämligen vita fläckar och därav namnet. Pälsen förändras sedan till att bli jämt rödbrun allt eftersom de växer upp. Rådjurets korta päls är till största delen rödbrun under sommaren och gråare under vintern. Honan och hanen ser nästan identiska ut, det som skiljer dem åt till utseendet är bland annat att hanen bär horn under en stor del av året. Rådjuren har en vit rumpa som de visar upp för att varna andra rådjur när de upptäckt en fara.
Föda
Rådjur förekommer i såväl löv- som barrskog, torra medelhavsskogar, ljunghedar och vid våtmarker. Rådjur föredrar örter och lövträd medan gräs och andra växter med hög fiberhalt men rådjuret äter även svamp.
Rådjur är liksom andra hjortdjur en idisslare. Det betyder att födan stöts upp och tuggas om efter en första tur i två av djurens magsäckar. Visste du att rådjur saknar framtänder i överkäken, precis som andra hjortdjur? Det gör att bitspår från rådjur på växter och grenar visar ett avslitet avtryck.
Under vinterperioden äter ett rådjur mycket mindre jämfört med vad de äter under sommaren. Detta för att det är svårare för rådjuren att hitta mat under kalla vintrar. De äter bara tillräckligt för att inte frysa under vintern och äter upp sig mer under sommaren.
Läs mer här om hur du kan hjälpa djur på vintern med mat och vatten.
Ljud och läten
Om du är ute och spatserar i skogen och plötsligt hör ett hundskallsliknande varningsläte eller ett svagt visslande läte så kan det vara ett rådjur som varnar andra rådjur för fara. Kanske meddelar den att du kommer traskandes? Rådjur har också ett extraordinärt luktsinne som de använder för kommunikation och för att hitta andra rådjur. Deras superluktsinne gör att de kan känna doften av mat från enorma avstånd.
Jakt
Jakten börjar under hösten i Sverige och då dödas det ett stort antal rådjur. Rädda Djuren-klubben tycker, tillsammans med Djurens Rätt, att de vilda djuren borde få leva ostört med rätt till sina egna liv och vi arbetar för att jakt ska begränsas kraftigt. Många jägare menar att de jagar vilda djur genom att säga att de hjälper till att hålla naturen i balans, att de vårdar viltet, men det stämmer inte riktigt och det handlar absolut inte om vård.
Redan på 1800-talet visste Charles Darwin att antalet djur hölls i ”lagom” mängder i det vilda så länge det fanns både köttätande rovdjur och växtätare av alla storlekar. Problemet idag är att det finns väldigt få rovdjur vilket gör att växtätarna blir många och därmed ställer till med problem för människor (bland annat skogsägare och i trafiken). Vargen var tidigare utrotad och idag finns det endast väldigt få vargar på många håll. Även rävar, lodjur och björnar jagas i Sverige. Det är vi människor som har sett till att de jagande rovdjuren blivit så få och det är vi som begränsar djurens platser att kunna leva på. Så det har blivit en ond cirkel där jägarna anser att de måste gripa in för att de ska kunna jaga ännu mer. Jägares kompetens kan vara viktig när det gäller att snabbt kunna avsluta lidandet för ett allvarligt trafikskadat djur som inte kan rehabiliteras, men att de hjälper naturen att hålla sig i balans stämmer i inte.
Visa omtanke
En ska alltid tänka på att vara en djurvänlig besökare i skog, mark, äng eller hav och alltid vara väldigt noga med vilka aktiviteter en väljer där djur är inblandade. Många djur utnyttjas, far illa och mår inte bra i många turistsammanhang. Djur är inte underhållning och vi människor bör göra allt för att varken störa eller stressa djur. När vi besöker djur i deras miljö, t.ex genom att vandra i skogen, ska vi komma ihåg att vi besöker deras hem och att det är vi som är gäster, för att visa respekt och omtanke. Om en ser till att vandra lugnt i skog och mark, inte slänger skräp eller skadar naturen och är en snäll besökare, så kan du kanske få chansen att se fina djur som till exempel rådjur.