Pingvinerna håller sig varma tillsammans
Pingviner finns i många olika storlekar. Kejsarpingvinen kan bli hela 140 cm och dvärgpingvinerna blir bara ungefär 40 cm. De större arterna lever där det är kallare och de mindre lever i varmare klimat. Pingvinerna skiljer sig från de flesta andra fåglar eftersom de inte kan flyga! Deras vingar ser mer ut som sälfenor och de använder dem för att simma.
Deras fjäderdräkt är mer som en sälpäls än som vanliga fjädrar. Huden är fet och avsöndrar en olja som fettar in fjädrarna. De har ett skyddande lager av späck (fett) under huden. Deras fjädrar fungerar också på ett fiffigt sätt. De kan kapsla in luft som då fungerar som isolering. Även om de simmar under vattnet så är luften kvar. Fettet utanpå fjädrarna, späcket under huden och luftisoleringen gör att pingvinerna kan klara sig fint i det kalla vattnet.
På land står pingvinerna ofta många tillsammans i en klunga för att hålla värmen. De byter plats då och då så att de som står längst ut i klungan får komma in i värmen i mitten.
De har korta ben som sitter längre bak på kroppen än på de flesta fåglar. Med sina korta ben vickar de fram på land. Pingviner hör jättebra men de ser ganska dåligt när de är på land eftersom deras ögon är anpassade för att se bäst under vattnet. De är superbra på att simma och vissa pingviner kan komma upp i 27 km/h. Kejsarpingviner kan vara under vattnet i över 20 minuter och kan dyka så långt ner som 550 meter. Deras kroppstemperatur är 38 grader, ungefär som hos oss människor, men temperaturen på deras fötter kan vara så lite som 0 grader när de står på isen.
Pingvinerna står och sover! De sover ofta i flock då vissa är vakna och har koll på läget. De flesta pingvinerna äter småfisk och krill som är en slags räka. De kan faktiskt dricka saltvatten för de har en körtel som filtrerar bort saltet från blodomloppet.
Pingvinerna får oftast bara ett ägg varje år och föräldrarna hjälps åt att ta hand om ägget och sedan om ungen.