Hunddjuret som vilar hela vintern
Mårdhunden är sällsynt i Sverige. Den har vandrat in från Ryssland via Finland. Förutom att mårdhunden ibland kan förväxlas med en grävling för sitt utseende så kallas den också för tvättbjörnshund på engelska. Men faktum är att mårdhunden är närmre släkt med både räv och hund än med tvättbjörn eller grävling. Mårdhunden går i ide när det är som kallast på vintern.
Mårdhunden ser ut som en gullig korsning mellan hund och tvättbjörn och på engelska heter den faktiskt raccoon-dog, vilket betyder "tvättbjörnshund". I likhet med tvättbjörnen, så har mårdhunden en svart ansiktsmask och en spetsig nos. Den har lång och tät päls som är ganska ljus och spräckligt brungrå och ibland mot det gulgrå hållet. Öronen är ganska korta och bröstet och såväl framben som bakben är svartbruna, ofta i skarp kontrast mot den i övrigt ljusa kroppen. Och svansen, som är mycket yvig, är svartbrun på översidan och ljus på undersidan.
Från djurfabrik till frihet
Från början fanns det främst mårdhundar i Sibirien, Mongoliet, östra Kina, Japan och så långt söderut som norra Indokina. Men under 1800-talet togs dem till djurfabriker i Ryssland för sin päls skull för att bli produkter för klädindustrin. Snart upptäckte människorna att mårdhundens vackra, fluffiga päls bara växte sig så fin när de fick leva ute i det fria, vilket ledde till att 10 000 mårdhundar ‘planterades ut´ i Ukraina för att kunna jagas för sin päls. Utav dessa mårdhundar letade sig en hel del sig vidare till andra länder vilket gav mårdhunden en större spridning i västra Europa. I Sverige lever de främst i Norrbotten och Västerbotten.
Mårdhundar har efter det återigen fångats in för att födas upp i gallerburar för sin päls. Det är inte lagligt i Sverige, men det säljs päls från mårdhundar här.
Går i ide
Mårdhunden är allätare och äter allt de kan få in i sin mun, från insekter, till bär och mindre djur. De lever gärna nära vatten och i områden där det växer mycket frukt och bär. Visste du att mårdhunden tillhör familjen hunddjur och är det enda hunddjuret som går i ide? De sover inte helt och hållet en vintersömn som björnen, men de går ner betydligt i aktivitet och gör så lite som möjligt för att klara vintern när det är som kallast.
Mårdhundar är mest aktiva under natten och vid gryning och skymning. Men de gillar också att solbada – att mysa i solens ljus mitt på dagen. Om du vill få syn på en mårdhund så kommer det vara svårt. De är skygga och du kan också behöva kika uppåt i träden, eftersom mårdhundar kan klättra. Det är något som nästan inga andra hunddjur är särskilt bra på.
Stabilt familjeliv
Svanar, gibboner, bävrar och albatrosser är kända för att vara tillsammans med en partner nästan alltid hela livet ut, och mårdhunden tillhör detta romantiska gäng! Dessutom hjälper båda föräldrarna till att uppfostra ungarna. Lyan övertas ofta från grävlingar och det finns fall där grävlingar och mårdhundar dessutom har bott tillsammans. Är det mjuk sand så kan mårdhunden gräva en egen lya men oftast tar de över en lämnad lya. Smart, tycker vi!
Mårdhund på din jackas pälskrage?
Som i många andra fall för djur som har vacker och varm päls så jagas mårdhunden för sin päls och mårdhundar föds också upp för sin päls i bur. Uppfödningen i små gallerburar sker framförallt i Kina, men också i Finland. Det är inte tillåtet att hålla mårdhundar i djurfabriker i Sverige, men pälsen importeras och förekommer i svenska butiker. I Kina dödas runt 10 miljoner mårdhundar per år för sin päls och de hålls fångna i små gallerburar. Mårdhundar har aldrig fötts upp för päls i Sverige, men de har funnits i djurparker innan det blev olagligt.
Det är svårt för den vilda mårdhunden i Sverige som räknas som invasiv art, det vill säga en art som hotar andra arter (grodor, fåglar och andra smådjur som mårdhunden äter) eller miljön, vilket leder till att människor vill utrota mårdhundarna med jakt. Människor tog in mårdhunden till en ny miljö för pälsens skull och när den nu lever i nya länder och äter sin naturliga föda, skapar det problem i miljön med andra arter.