Europas största kattdjur

Vid den senaste istiden för cirka 10.000 år sedan vandrade lodjuren in till Skandinavien samtidigt som vi människor. På 1600-talet fanns det så många lodjur i Stockholmstrakten att stadsborna ofta kunde se detta vackra kattdjur. Idag finns det bara cirka 1 200 lodjur kvar i Sverige enligt den senaste räkningen från år 2020. Lodjuret är Europas största, vilda kattdjur och det europeiska lodjuret är den största, av fyra lodjursarter, som finns i världen. ‘Kärt barn har många namn’ som en säger och lodjuret har flera smeknam och kallas ofta kort och gott för lo.

Det är inte helt förvånande att lodjuret tillhör familjen kattdjur som även hyenor, lejon och leoparder också tillhör. Lodjur påminner mycket om katten till utseendet men är betydligt större! Oddsen att möta ett lodjur i skogen är nuförtiden ganska små, och detta beror delvis på att de är väldigt försiktiga och skygga men också för att de har minskat betydligt i antal de senaste decennierna. Men glädjande är antalet är bättre nu än för femtio år sedan, för då var lodjuret utrotningshotad och nära på att försvinna. Men tack vare att fridlysa lodjuret och reglering av jakt så har kattdjuret ökat igen. Bästa chansen för att möta ett lodjur är i norra och östra Europa och till viss del, i mindre skala, i centraleuropa. Den förekommer i stora delar av Asien också.

Svarta örontofsar

De flesta lodjur har fläckig päls, men inte alla. Pälsen går från gulröd på sommaren, till betydligt ljusare och gråare på vintern. Lodjur har, till skillnad från andra kattdjur, en kort svans. Men det som utmärker lodjuren som mest är de svarta tofsarna på öronen. Tofsarna förstärker lodjurets kommunikationssignaler: de pratar med varandra och skickar budskap genom att röra på öronen och tofsarna med olika vinklar och rörelser. Deras sätt att gå på är ett annat kännetecken, lodjur har en framåtlutad gång eftersom frambenen är kortare än bakbenen.

Skicklig jägare

Av de fyra stora rovdjuren i Sverige, det vill säga björn, varg, järv och lodjur, så är lodjuret utan tvekan den bästa jägaren. Den jagar mest hare, skogsfågel, räv, rådjur och ren. Till hjälp, för sin skickliga jakt, har lodjuret både superbra hörsel och luktsinne. Lodjuret har också utmärkt syn och det sägs att de kan upptäcka ett litet byte på 75 meters avstånd! Vid jakt har den en speciell taktik och det är att smyga sig på och överrumpla sitt byte.

Familjeliv

Många djur vill leva i flock men långt ifrån alla djurarter är flockdjur och lodjuren är en av dem. Hanarna lever helst ensamma medan honorna lever tillsammans med sina ungar tills dem är stora nog att klara sig själva och det är dem när de är runt tio månader gamla. Lodjur är noga med att skydda sina revir och dessa markeras ut genom att lodjuret kissar runt sitt revir för att andra lodjur ska veta att detta området är upptaget. Parningstiden är i mars som för de flesta kattdjur och då kan en höra hesa ´kontakt-rop´ i skogen. Ungarna kommer till våren runt maj månad och honan föder en till tre ungar per kull.

Honorna gräver inga lyor men ordnar ett bo innan hon föder sina ungar på torra, skyddade platser, som till exempel under en gran, i en bergsskreva eller under ett utstickande klippblock. Många ungar har tyvärr svårt att överleva till vuxen ålder på grund av svält och rävskabb.

Jakthot & sjukdomar

De största hoten lodjuret möter är trafik, rävskabb och illegal jakt. Lodjuren har varit skyddade sedan 1991, men 2010 infördes licensjakt på lodjur i län där djuren finns året runt. Skyddsjakt och licensjakt sägs finnas till för att reglera populationen och förebygga skador på tamdjur och renar. Rädda Djuren-klubben tycker, tillsammans med Djurens Rätt, att de vilda djuren borde få leva ostört med rätt till sina egna liv och vi arbetar för att jakt ska begränsas kraftigt.

Redan på 1800-talet visste Charles Darwin att antalet djur hölls i ”lagom” mängder i det vilda så länge det fanns både köttätande rovdjur och växtätare av alla storlekar. Problemet idag är att det finns väldigt få rovdjur vilket gör att växtätarna blir många och därmed ställer till med problem för människor (bland annat skogsägare och i trafiken). Lodjuret var tidigare nästan utrotad och idag finns det cirka 1200 st lodjur kvar. Det är vi människor som har sett till att de jagande rovdjuren blivit så få och det är vi människor som begränsar djurens levnadsutrymmen. Läs mer om jakt här.

Utöver den lagliga jakten förekommer även illegal jakt på lodjur, dels på grund av att de ses som ett hot mot tamdjur och dels för deras päls. Uppskattningsvis mister mellan 100 och 150 lodjur livet på grund av illegal jakt i Sverige varje år.

Falskt rykte

Ibland utmålas lodjur att vara blodtörstiga, att de skulle jaga fler djur för nöjes skull än vad de klarar av att äta upp. Detta stämmer inte. Ibland kan en hitta större rester från lodjurens jakt men det beror mer på att den kan ha blivit störd av något. Störd av till exempel att en hona kom förbi under parningstid, maskiner under skogsskövling eller av jägare.

Vad kan du göra för lodjuren?

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Vill du ge bort ett medlemskap till ett barn eller läsa något av de tidigare medlemsnumren från Klubbnytt?

Läs mer