Knubbsälen är grym på att dyka
Knubbsälar kan dyka väldigt djupt, ända ner till 200 meter. De äter mest fisk och kan bli upp till 35 år gamla!
Knubbsälar lever i norra Atlanten, norra delen av Stilla havet och Nordsjön. I Sverige kan vi hitta dem i Östersjön och längs Västkusten. De är väldigt bra på att simma och de kan dyka ner till 200 meters djup! De kan vara under vattnet i 30 minuter men oftast är de bara nere 5–10 minuter under vattenytan.
Honan är omkring 140 cm lång och väger ungefär 50 kg. Hannar väger oftast ca 130 kg och är upp till 195 cm långa. Pälsen är oftast svart med vita fläckar men kan även vara ljusgrå eller brungrå med mörka fläckar.
Knubbsälar lever i små flockar och gillar att hålla till i skyddade sandbanker och skärgårdar. De äter nästan bara fisk, ungarna äter också en del små kräftdjur. Knubbsälar blir faktiskt hela 25–35 år gamla!
Knubbsälar får oftast en unge, som kallas kut, om året. Ungarna föds oftast på sommaren och fäller sin vita päls direkt. När mamman går ned i vattnet följer den nyfödda ungen med och följer sedan sin mamma. När ungen behöver dia simmar de till land. Ungen stannar hos sin mamma hela sommaren men den behöver bara dia en månad. Det händer att människor hittar ensamma sälungar på stranden. De låter ynkliga när de ligger där och piper men de är oftast inte övergivna utan mamman finns i närheten.
Knubbsälen blev fridlyst på Västkusten 1966 och i Östersjön 1974. Under 1900-talet har det blivit färre knubbsälar längs västkusten och i Östersjön. Förr var det största hotet mot sälarna jakt, nu är det gifter i vattnet som gör att sälarna blir sjuka och inte får så många ungar. Det finns nu ca 15 000 knubbsälar i svenska vatten och de flesta är på Västkusten.
Knubbsälen är landskapsdjur i Bohuslän.