Kiwifågeln har jättebra luktsinne
Kiwifågeln finns bara på Nya Zeeland. Den har väldigt små vingar (cirka 5 cm) som gömmer sig under fjädrarna så den kan inte flyga.
Det finns fem arter av Kiwifågel: sydkivi, okaritokivi, brun kivi, mindre fläckkivi och större fläckkivi. Brun kiwi är den vanligaste av arterna, den blir ungefär 40 cm hög. De andra arterna är lite större eller lite mindre än den bruna kiwifågeln.
Till skillnad från många andra fåglar har kiwifågeln inte så bra syn, i stället har den satsat på lukt och känsel. Kiwifåglar har en väldigt lång näbb och är de enda fåglar som har näsborrar längst ut på näbben vilket gör att de har ett fantastiskt luktsinne! Den har även små morrhår runt näbben som den kan känna vibrationer med. Med sin näbb luktar och känner fågeln sig till småkryp i marken och ibland även frukt, som den äter. Kiwifågeln är vaken på natten, på dagen vilar den i hålor i marken.
Kiwifåglar lever tillsammans med sin partner hela livet. De blir mellan 25 och 50 år gamla, men det tar–fem år innan de är fullvuxna. Honan lägger normalt ett ägg per säsong. Äggen är väldigt stora om man jämför med mammans kropp, så att de sista 2–3 dagarna innan hon lägger ägget måste kiwimamman fasta för ägget tar upp all plats.
Det största hotet mot kiwifåglar är rovdjur som t ex vesslor, illrar, hundar och katter. Bara 5 % av de kläckta kivifåglarna lever så länge att de blir könsmogna. Det finns flera projekt där de föder upp kivier på öar utan rovdjur, och sen när de är tillräckligt stora för att kunna försvara sig tar de dem till andra områden.
Eftersom kiwifågeln bara finns på Nya Zeeland har den blivit en symbol för landet.