Europas största mårddjur är snabb som blixten!

Grävlingens mörkbruna släkting är järven och är Europas största mårddjur. Järven har en lång svans och stora tassar. Ofta förknippas järven med fjällvärlden, men järven lever faktiskt i skogar så långt ner som Värmland. Eftersom den själv bara är en medelmåttig jägare, så trivs den allra bäst i områden där lodjur och varg lever som lämnar mat efter sig.

Namnet järv utvecklades från ett urnordiskt beskrivning och betyder ett brunfärgat djur. Förr kallades järven även filfras eller fjällfras, vilket betyder fjällkatt. Det latinska namnet Gulo gulo betyder över-ätare, någon som frossar mat och det syftar gissningsvis på att järvar är duktiga på att spara sin mat i förråd. En järv blir cirka 70–85 cm med en 15–25 cm lång svans. En fullvuxen järv väger omkring

11–14 kilo och de blir runt 6–10 år i det vilda. Kanske har du hört uttrycket ‘ensamvarg’ någon gång som syftar på att en gärna håller sig för sig själv, men vi borde säga ‘ensamjärv’ efter den helst lever själv medan vargar gärna lever i flock.

Om du hittar ett tassavtryck i snön som ser ut som en cirka 15 cm stor ‘solfjäder’ så är det nog en järv som har spatserat där. Järvens framtassar är större än baktassarna, ännu en ledtråd att kika efter i spårletandet!

En listig filur

Järvar är listiga och kan räkna ut hur den ska komma åt mat som förvaras i exempelvis jaktstugor, kåtor och lägerförråd.

När det kommer till att bygga bo så har järven listat ut att det går utmärkt att gräva sitt bo i snödrivor. Visste du att snö kan göra temperaturen mild i jämförelse med hur kallt det är utanför? Precis som med igloos! Så förutom skydd mot väder och vind skyddar boet i snödrivan mot de kallaste minusgraderna. I lyan finns en huvudingång och ett avancerat tunnelsystem med daglegor och toaletter. Lyorna ligger oftast inom 100 meter ovanför eller nedanför trädgränsen. För de järvar som lever i skogsområden kan honan välja att ha sin lya mellan klippblock.

Järvens familj

Mellan februari och april föder järvhonan mellan upp till fyra stycken, men oftast två stycken, ungar. När ungarna föds är pälsen vit men blir sedan enfärgat brun. Järvens ungar stannar gärna i boet ett tag innan de vågar sig ut för att utforska världen utanför. Under sommaren är de stora nog att följa med mamman för att jaga. Honan tar hand om ungarna på egen hand, men hanen brukar vakta reviret och skydda mot faror. Ungarna stannar hos mamman i ett helt år innan de skiljs åt.

På tal om att jaga så är järven visserligen ett rovdjur men är inte speciell duktig på att jaga. Just därför lever den gärna i samma områden som varg, björn och lodjur för att kunna ta del av deras matrester.

Utbredning

Järvar kan vi stöta på både i Europa, Nordamerika och även i Asien. Runt hela norra halvklotet, inklusive Alaska och Kanada lever det järvar och då både på tundran och i skogsbältet.

En snäll skunk?

När järven blir stressad eller känner sig förföljd så avsöndrar den en skunkliknande stank. Dessutom har järven ett dumt rykte om att vara aggressiv men det stämmer inte, det har inte rapporterats att de skulle vara det. Däremot så skyddar de sig själv och sina ungar om det känner sig hotade. Men vi skulle också skydda familjen om någon var dum mot oss, eller hur?

Lika snabb som Usain Bolt

Även om järven är ganska liten så tar den sig fram riktigt snabbt med sin karaktäristiska rullande, hoppande galopp. Faktum är att järven kommer upp i 45 kilometer i timmen – samma som Usain Bolts topphastighet vid världsrekordet på 100 meter år 2009. Men järven kan mer än så: den klättrar i träd, lär vara bra på att simma och de stora och platta tassarna som fungerar som snöskor.

Har ett eget förråd – precis som ekorren

Järven är bra på att planera framåt och lägga upp matförråd – precis som ekorren. Maten grävs ner i snön, göms i klippskrevor eller släpas upp i träd. Som vi tidigare har nämnt är järven ingen skicklig jägare utan främst är järven asätare men kan också äta bär och rötter.

Järvens läten

När järvhonan pratar med sina ungar använder hon flera korta och kraftiga läten och de kan även mullra och göra ljud nere i lyan, om den störs. Järven kan också morra för att markera att den känner sig hotad.

The big five

I Afrika pratar man om The big five, vilket är fem stora djur: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. I Sverige pratar vi också om de stora fem, men då menar vi de fem största rovdjuren. Järven bildar ett coolt gäng tillsammans med björn, lodjur, varg och kungsörn, vilket är de fem största rovdjuren i Sverige, de så kallade The big five.

Här kan du se en järv som plumsar runt i snön:

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Vill du ge bort ett medlemskap till ett barn eller läsa något av de tidigare medlemsnumren från Klubbnytt?

Läs mer