Igelkott

Igelkotten är naturens mest taggigaste krabat med mellan 5000–7000 taggar! Trots sina taggar är igelkotten ett fredligt djur som gärna håller sig för sig själv. Taggarna finns för skydda sig mot rovdjur, som grävlingar. Igelkottarna har ett speciellt trick när de anar fara och känner sig hotade rullar de ihop sig till en liten boll och tack vare deras vassa taggar gör den sig oåtkomlig från faran. Så smart! Taggarna byts ut allteftersom under igelkottens liv, precis som med våra hårstrån så växer det ut nya taggar.

En taggig kompis i naturen

Aktiv på natten

Igelkotten finns i stora delar av Sverige och Gotland har dessutom igelkotten som sitt landskapsdjur. En igelkott är upp till 30 cm lång och kan väga 1,5 kilo, men oftast väger den lite mindre. Igelkotten är ett däggdjur som tillhör ordningen ’äkta insektsätare’, precis som näbbmusen och mullvaden. Syn, luktsinne och hörsel är särskilt bra utvecklade hos igelkotten eftersom den är som mest aktiv under natten och behöver kunna se bra i dunkelt ljus, lukta sig fram och höra skarpt. Bästa chansen för att få se en igelkott är vid skymning och gryning när den är skyddad av halvmörker. Igelkottar har en lugn lunk och rör sig långsamt framåt. Men om fara hotar kan de bli väldigt snabba och till och med klara av att ta sig över stora hinder som staket!

Igelkotten är fridlyst

Igelkotten är fridlyst vilket betyder att ingen får döda eller skada den. Att igelkotten är fridlyst beror delvis på sin naturliga fiende grävlingen men mer på grund av att många skadas av farliga bilvägar och gifter i trädgården. Vad många inte vet är att råttgift och andra kemikalier i vår miljö, trädgårdar och parker, skadar många igelkottar. Får igelkotten leva fritt och ifred kan den bli ungefär tio år gammal!

Igelkottens naturliga skyddsbeteende att rulla ihop sig till en liten taggig boll är förstås inte till stor hjälp i kampen mot bilarna. Så är ni ute och kör vid gryning eller skymning nära skog och mark, kör extra försiktigt och lite långsammare för att vara på er vakt eftersom det är då många djur förflyttar sig.

Många tänker inte på att robotgräsklippare är farliga för igelkottarna, men det kan de vara. Ett tips är att klippa med en vanlig gräsklippare istället för att ha mer koll och för att minska risken att igelkottar kommer till skada. Ett annat tips är att stänga av robotgräsklipparen i gryning, skymning eller på natten eftersom det är då som igelkottarna är som mest aktiva och löper störst risk att komma till skada. Då är det bättre att låta den klippa mitt under dagen.

Gillar lövhögar

Igelkotten använder gärna högar av ris och löv för sin vinterdvala och om sådana högar sparas från höstens röjning i trädgården för att sen bli majbrasa på våren kan de bli en farlig plats för slumrande igelkottar. Om det planeras att elda på valborg så måste rishögen noga sökas igenom innan för att säkerhetsställa att det inte finns några sovande igelkottar i högen. Flytta gärna på rishögen för att se till att inga igelkottar kommer till skada inför majbrasan. Den lilla extra tiden som läggs på att göra detta räddar liv!

Vinterdvala

Löv- och rishögar är perfekta bon för igelkottar och används för både som skydd och boplats men även för att gå i dvala i under oktober-april. Under sin dvala gäller det att spara så mycket energi som det bara går för att kunna sova tryggt och detta löser igelkotten på ett mycket smart vis. När igelkotten går i djup dvala sänks kroppstemperaturen till under tio grader för att spara energi. Igelkotten har sett till att ´äta upp sig ordentligt´ (äter mestadels insekter och daggmaskar) innan dvalan, men kan ibland vakna upp för att fixa till sitt bo. Vanligtvis förlorar en igelkott cirka en fjärdedel av vikten under vinterdvalan.

Var trivs igelkotten?

Igelkotten gillar ängsmarker som har skyddande träd och buskar. Dock har igelkotten anpassat sig bra till människors trädgårdar, gärna ostädade trädgårdar som har slarviga platser med mycket löv och bråte där igelkottarna kan bo in sig tryggt. De trivs inte i barrskog och träskmark och undviker den typen av områden.

En djurvänlig tomt

Om du hör ett snörvlande, prasslande ljud under buskarna eller från diket en kväll är det oftast en igelkott som är ute och jagar mat. Väljer en igelkottfamilj att hålla till i din trädgård är det ett fint betyg – då är tomten djurvänlig. Hjälper du dem sen att övervintra på tomten är lyckan stor, igelkotten är en väldigt mysig kompis att ha omkring sig!

Sätt gärna ut något att dricka till igelkotten. Helst ska det vara vatten. Men egentligen ska en ju inte behöva mata igelkotten, så låt i stället trädgården bli lite stökigare på ett trivsamt sätt, så hittar igelkotten sniglar, maskar och insekter att äta helt själv.

Miniklubbar kan hjälpa igelkottarna!

TIPS: gör en trivselhörna till igelkotten

Igelkotten behöver ha skyddande växter och buskage i marknivån. Miljöer av buskar, snår och öppna trädgårdskomposter är idealiska. Samma miljö är dessutom mycket bra för småfåglar och annat djurliv. Vill du verkligen bli granne med en igelkott så kan du bygga ett vinterbo åt den. Då är chansen stor att den bosätter sig hos dig för gott. Samla miniklubben och bygg ett vinterbo till igelkottarna tillsammans. Göra iordning en hög med torra löv som täcks med skyddande ris och pinnar under en buske. Den öppna trädgårdskomposten är ett bra vinterbo om den innehåller mycket löv och ligger ganska torrt. Att ha en igelkott som granne är nog den sötaste grannen en kan ha!

Vill du veta mer om miniklubbarna? Läs mer här

Vill du och dina kompisar starta en miniklubb för djuren? Följ den här länken!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Vill du ge bort ett medlemskap till ett barn eller läsa något av de tidigare medlemsnumren från Klubbnytt?

Läs mer