Havsörnen är den största rovfågeln i norra Europa
Havsörnen är en jättestor fågel, över två meter mellan vingspetsarna. Den bor oftast i väldigt gamla tallar. Tidigare var havsörnen nästan helt utrotad, men nu börjar den komma tillbaka.
Havsörnen är den allra största rovfågeln i norra Europa och en av de största i världen. Från vinge till vinge så är den nästan två och en halv meter. Vingspann kallas det när man mäter från vingspets till vingspets när den har vingarna utvecklade.
Här kan du se hur en havsörn flyger med sina stora vingar.
Havsörnens bo är både stort och tungt. De behåller sitt bo år efter år och bygger vidare på det. Till sist kan boet väga upp till 500 kg och vara två meter i diameter (alltså rakt över)! Tänk att flytta på ett sånt bo, vem hade orkat det?
Havsörnen är väldigt petig med var de bygger sina bon. Allra helst vill de bo i tallar som är över 100 år, för de måste ha en stor krona som håller för boets vikt. Örnarna bygger sina bon högt upp i trädet. Utsidan byggs av grova grenar och inuti inreder de med mossa, ljung sjögräs och jordklumpar. När de sedan lägger sina ägg i boet, så är det oftast två ägg åt gången. Sen ruvar havsörnsparet i över en månad på sina ägg innan de kläcks. Sen får de ta hand om ungarna tills de har lärt sig flyga, det tar ungefär 70 dagar för dem att lära sig det.
I Sverige finns havsörnen främst längst kusten till Östersjön och i Lappland. Havsörnen är Upplands landskapsfågel och landskapsdjur. Även Åland har valt den till sin landskapsfågel. Den havsörn som vi har i Europa är nära släkt med den amerikanska vithövdade havsörnen. Den har, som du kan höra på namnet, ett vitt huvud. Man har forskat och kommit fram till att det var för över 10 miljoner år sedan som de två sorterna skildes åt och fick Stilla havet emellan sig. Sen har de fortsatt att leva på varsitt håll efter det.
För 40 år sedan var havsörnen på väg att utrotas för att vi använde mycket giftiga ämnen som kom ut i vattnet så att fiskarna fick i sig gifterna. Sen åt havsörnarna den giftiga fisken och det gjorde att det blev färre och färre havsörnar. När det var som sämst på 1970-talet fanns det inte mer än totalt 150 havsörnar i hela Sverige. Men med hjälp av olika projekt och många frivilliga som hjälptes åt att mata fåglarna med mat som inte var giftig så finns det nu minst 2 500 havsörnar i Sverige.