Hästar är stora men känsliga
Hästar är mycket känsliga djur som vill leva i flock. De är flyktdjur som är byggda för att gå och beta på en stäpp, och har djupa instinkter som är kopplade till det. Så var lugn, mjuk och tålmodig med hästar, så kan ni bli bra kompisar!
Hästar är gräsätande betesdjur som är byggda för att gå utomhus och äta gräs. De mår allra bäst i stora hagar med många kompisar där de kan gå så mycket som möjligt så att de får röra på sig och småäta hela tiden. En häst bryr sig oftast inte om det är sol eller regn, bara de har tillgång till vindskydd, vatten och grovfoder (som hö eller gräs) att äta. En bra grej är att ha mat, vatten och vind- och regnskydd på olika platser i hagen, så att flocken naturligt måste röra sig däremellan.
För att må bra behöver hästar äta under en stor del av dagen. De kan faktiskt tillbringa 16–19 timmar av dygnet med att äta! Det bästa för hästar är att ha fri tillgång till grovfoder hela tiden, då de kan få magproblem och beteendeproblem om de går för lång tid utan att äta.
Hästens instinkter
Dagens hästar är fortfarande väl anpassade för ett liv på stäppen, som är deras ursprungliga naturliga miljö. De långa benen behövs för att snabbt kunna sätta av i galopp om en fara skulle närma sig eller som försvar om ett rovdjur kommer för nära. Öronen används tillsammans med ögonen för att upptäcka faror, eller för att berätta vilket humör hästen är på för andra hästar.
Hästar är flyktdjur som är byggda för att gå och beta på en stäpp. Därför sitter deras ögon på sidan av huvudet så att de kan se nästan överallt omkring sig om ett rovdjur närmar sig. Det gör dock att de inte kan se vad som är precis framför mulen, eller precis bakom rumpan. Därför är det jätteviktigt att du aldrig närmar dig en häst bakifrån. När hästen inte ser vad som kommer kan hens instinkter säga att du är ett lejon eller något annat läskigt som vill äta upp hen! Och tänk på att plötsliga rörelser precis framför hästens ansikte också kan vara läskiga.
Hästar har många naturliga fiender. Att leva i flock har varit livsviktigt för vilda hästar som skydd mot rovdjur. Behovet att vara en del i en flock är därför väldigt starkt hos alla hästar, både för det sociala utbytet och för tryggheten som flocken erbjuder. Flocken gör ofta saker tillsammans som att beta, vandra eller vila. Hästar i en flock sover gärna i skift, så att det alltid finns ett par vakande ögon som kan hålla uppsikt.
Gnuggkompisar
Hästar tycker om att klia varandra, vilket de gör med någon de tycker mycket om. När hästar ”kliar” varandra innebär det att de gnuggar en kompis med tänderna, ofta på manken, bogen eller halsen.
Om du vill visa en häst att du tycker mycket om hen och vill mysa kan du gnugga hästen med fingertopparna eller knogarna på dessa ställen. Om hästen tycker att det är skönt och känner sig trygg med dig kan hen ”klia” tillbaka. Men se upp! Hästar använder ju tänderna när de gnuggar varandra eftersom de inte har några händer. De menar inget illa, men en häst förstår inte att vi människor är väldigt mjuka och att det kan göra ont på oss när de villa gnugga tillbaka på oss.
Var lugn, mjuk och tålmodig
Trots att hästar kan vara väldigt stora är de mycket känsliga. Tänk att en häst kan känna om en liten, liten fluga landar på hen! Så tvärtemot vad en del tror behöver du inte vara hårdhänt när du är med en häst, lugnt och mjukt är det bästa för hästen. Ju mjukare du är desto vanare blir hästen vid små signaler från dig, vilket betyder att hen lyssnar bättre och är mer uppmärksam på vad du vill. För du slutar nog också att lyssna om någon är jobbig och knuffas eller skriker, eller hur?
Det är vanligt att höra att vi som människor måste vara väldigt hårda och bestämda mot hästarna för att de ska lyssna på oss. Att vi ska vara deras flockledare. Men hästarna kan ju se att vi inte är hästar, eller hur? Det är viktigt att vi som människor försöker förstå hästen genom att respektera att hästar tänker olika från människor. För även om tamhästar som finns i dag tämjdes för flera tusen år sedan så har de fortfarande kvar instinkter som skulle räddat deras liv om de levde i det fria på stäppen.
I stället för att ”visa vem som bestämmer” kan du bygga förtroende mellan dig och hästen, så att ni båda kan lita på varandra. Gör det genom att spendera mycket tid tillsammans från marken – alltså inte från hästens rygg. Kom ihåg att vara lugn och tålmodig, på så vis kan du få hästen att lita på dig utan att du behöver tvinga hen till något. Att gå promenader är ett jättebra tips på en kul och mysig aktivitet ni kan göra. På så vis kan hen få titta, nosa och smaka, och du får en mysig stund i naturen med din hästkompis. Det går också finfint att till exempel träna tricks med hästar. Ge då belöningar i form av exempelvis höpellets, eller små bitar morot om något extra gott behövs.
Ska hästar verkligen stå i boxar?
I Sverige finns flera hästvänliga sätt att hålla hästar, som till exempel lösdrift och gruppbox. Men även om det finns många fördelar med att ha hästar tillsammans så är det ändå vanligast med boxar med en häst i varje. Tävlingshästar hålls i stort sett alltid ensamma, både i boxen och i hagen. Ofta säger de som har sina hästar en och en i boxar att det är för att de är rädda att hästarna ska få skador. Men det går bra att ha flera hästar tillsammans så länge hästarna känner varandra bra och har större utrymme än en liten box att röra sig i.
Visste du att?
- En häst nästan alltid har en bästis i sin flock som hen tycker extra mycket om att gosa, leka och vara med?
- En häst som är lägre än 148 cm i manken (där manen slutar) kallas för ponny?
- De flesta hästraser har tre gångarter: skritt, trav och galopp? Vilken gångart det är beror på hur snabbt det går och hur många hovar de har i marken samtidigt. Islandshästen är en ponnyras som har två extra gångarter, de kan nämligen tölt och passgång också.