Bältdjuret kan rulla ihop sig
Bältdjur är både mjuka och hårda. De har ben men kan rulla ihop sig klot, och så har de en inbyggd cykelhjälm.
Bältdjur tillhör familjen pansrade trögdjur för att de har ett så hårt skal, som påminner om pansarstål! De är släkt med myrslokar och sengångare. Bältdjuren kan vara allt mellan jättesmå 15 centimeter till att vara en meter långa och väga 60 kilo. Det finns nämligen många olika arter hos bältdjuren.
Bältdjuren finns bara i Amerika, de flesta arterna finns i Sydamerika och i Centralamerika finns bara två sorter. De trivs nämligen bäst i torra länder, som i halvöknar och savanner.
De är kända för att kunna rulla ihop sig, det kanske du har sett någon gång? De rullar ihop sig till klot så att inga fiender kan komma åt dem, då är de som stenhårda pansarbollar! Deras pansar, eller skal kan man också säga, består av plattor som är bildade av horn och ben. Vid fram och bakkroppen är plattorna sammanvuxna till sköldar som skyddar dem. Men på undersidan är de täckta av mjuk hud och päls. Både hårda och mjuka djur alltså!
Man skulle kunna tro att de inte är så smidiga, men trots sin pansarsköld så kan de simma. Då fyller de sin magsäck och tarmar med luft så att de inte sjunker. Snacka om att ha inbyggd flytväst! Hur cool som helst. Deras huvud är ganska spetsigt och de har även en liten sköld ovanpå huvudet, nästan som en cykelhjälm!
De flesta bältdjuren lever helt ensamma och är aktiva på natten. De har en lång klibbig tunga som de använder för att fånga insekter som de kan äta. De ser väldigt dåligt, men har ett superbra luktsinne som gör att de kan upptäcka smådjur som är 20 centimeter under marken, när de sen ska gräva efter bytet så kan de sluta andas i hela sex minuter! Tänk att hålla andan i sex minuter. Prova inte det hemma!
Jättebältan, som är det största bältdjuret har klor som är 15 centimeter långa. Det är världsrekord i hela djurriket! Med dem kan de gräva och öppna stenhårda insektsbon för att få mat.