Alpackan kommunicerar med hummande läten
Alpackan tillhör kamelfamiljen och är närmast släkting med den utrotningshotade vikunjan. De kommer ursprungligen från bergskedjorna i Anderna och finns fortfarande mest i Peru, Ecuador, Chile och Bolivia. Där lever de på höjder upp till 5000 meter över havet!
Alpackor är sociala och nyfikna flockdjur som vill bo tillsammans med andra alpacka-kompisar. De använder olika hummande läten för att prata med varandra, vilket ibland kan låta lite som när en människa pratar med handen för munnen. De har också ett väldigt varierat kroppsspråk. De höjer och sänker huvudet och vinklar öronen på olika sätt för att kommunicera med varandra.
Det finns två olika typer av Alpackor - Huacaya och Suri. Det som skiljer dem åt är deras ull. Huacaya har en rak och väldigt tät ull, medan Suri har ull som formar sig som lockar och nästan ser ut som dreadlocks.
Alpackans överläpp är delad, vilket gör att de är duktiga på att välja ut små och goda växter att äta. De har också dubbla rader med tänder för att kunna smaska på gräs eller hö. Men de äter inte upp hela grässtrået utan nafsar bara på toppen. Alpackor är idisslare, men till skillnad från andra djur som idisslar, som till exempel kor och får, så har alpackan bara tre magar och inte fyra. En vuxen alpacka mäter ca 1 meter i mankhöjd och väger mellan 50 till 80 kilogram.
Precis som lamor kan alpackor spotta (magsyra och halvsmält föda), men det är väldigt ovanligt att de gör det mot människor. De brukar bara spotta om de känner sig hotade eller för att markera mot någon annan i flocken.