Sveriges vanligaste fisk
Om du har varit ute och paddlat kanot, hängt vid en brygga eller simmat i svenskt vatten någon gång så har du säkert stött på abborren. Abborren är en av de vanligaste fiskarna i Sverige som trivs både i sjöar och längs Sveriges kust. Ordet ‘borre’ i abborre betyder passande nog 'taggig’ och syftar på fiskens taggiga och vassa fena. Det finns ett rykte om att abborres fena ska vara giftig men det stämmer inte, men sticks gör den!
Abborren är en av Sveriges vanligaste fiskar i våra vatten. Den är egentligen en sötvattensart, men är också vanlig längs Östersjökusten och i å- och älvmynningar på västkusten. Den lever i vilt tillstånd i både Europa och norra Asien och arten har även introducerats i Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. Vanligtvis blir abborren 20–40 cm lång, men vissa kan bli kaxigt stora som 60 cm långa!
20 år gamla firrar
Abborrar kan bli över 20 år gamla och de växer väldigt långsamt. Riktigt stora abborrar är oftast honor. Visste du att abborren jagar i stim? Jo, det gör de faktiskt.
Om du ser en fisk som har en ljusbeige mage, gröna fjäll med mörkgröna ränder och med en hög räfflad och taggig fena så vet du att du har stött på en abborre.
Lekande fiskar
När fiskar parar sig så kallas det för att leka. Abborren leker på försommaren och honan lägger rommen som en gulvit, geléaktig strumpa över växter. Sedan börjar ett speciellt lekbeteende. Honan placerar ut rom på grenar, stenar eller vattenväxter. Honan byter med jämna mellanrum både underlag och riktning, och hanarna följer efter och cirkulerar honan för att befrukta den lagda rommen. På detta vis kommer sedan ynglen ha olika pappor och mamman har gjort allt hon kan för att de ska klara sig bra i livet.
De nykläckta ynglen växer upp i grunda vikar och äter plankton. När de blir större äter de insektslarver, mindre kräftdjur och småfisk. Vuxna abborrar lever helt av fisk och kräftdjur. På bilden nedan kan du se var vi kan stöta på abborrar!
Tusenbröder
Tusenbröder kallas det när ett stort antal abborrar har blivit vuxna men som är väldigt små till storleken. Att de blir små till växten beror på hård konkurrens om maten, eftersom ett litet antal mycket stora abborrar som är bra på att föröka sig får massor av yngel som tävlar med småabborrar om mat. Det gör att färre och färre abborrar växer sig stora. Så småningom leder det till ett tillstånd som en kallar för tusenbröder.
Skyddas inte av lagen
Miljarder fiskar fångas varje år från det vilda och bland dessa fångas många abborrar. Vilda fiskar skyddas inte av djurskyddslagen, vilket är konstigt då de påverkas negativt av människor och kan känna smärta och lida.
Till skillnad från andra djur så mäts fiskar i ton och kilon och fiskar ses märkligt nog inte som individer. Därför är det svårt att veta exakt hur många fiskar som dödas årligen. Globalt rör det sig om tusentals miljarder dödade fiskar varje år. Den vanligaste dödsorsaken inom det kommersiella fisket är troligen kvävning i luften när fiskarna tagits upp ur vattnet, vilket är mycket utdraget och plågsamt för fiskarna. Men tyvärr är detta möjligt och anses vara lagligt eftersom vilda fiskar inte omfattas av djurskyddslagen.
Rädda Djuren-klubben och Djurens Rätt arbetar för att fiskar ska ses som individer och vi ser det som en självklarhet att också fiskar som fångats från det vilda ska skyddas av lagstiftning. Du kan läsa mer om detta här.
Vett och etikett mot fiskar
Abborren är en vacker fisk med randig teckning och med en taggig och vass fena. Det finns ett rykte om att abborres fena skulle vara giftig men det stämmer inte. En kan sticka sig på fenan. Fiskar kan skadas om vi människor rör vid deras fjäll och fenor, så det är något vi ska undvika att göra.
Myter om fiskar
Nu ska vi slå hål på några myter om fiskar och reda ut hur det ligger till med fiskar och hur de bäst blir behandlade.
- Fiskar känner inte smärta
NEJ, det stämmer inte. Det är bevisat att fiskar känner smärta.
Se filmen om fiskars smärta här
- Det går bra att fånga en fisk och släppa ut den i havet igen
NEJ, tvärtom, de skadas väldigt mycket av att fångas för att sedan släppas fria!
Fisken skadas av kroken och den lämnar ett sår som gör ont. Även kortare stunder från vatten uppe i luften är skadlig för fiskar och vid hanteringen av fisken kan deras fjäll förstöras och det ökar risken för infektioner och parasiter. Dessutom är det ett stort trauma att bli fångad och kan göra att fiskar slutar äta och till sist dör.
Se filmen om Catch & release här
- Fiskar skyddas av djurskyddslagen
NEJ, vilda fiskar skyddas inte av djurskyddslagen trots att de far illa och dödas på ett plågsamt vis som kvävning.
Se filmen om djurskyddslagen här
- Fiskodlingar för att rädda haven
NEJ, det stämmer inte alls eftersom så kallade fiskodlingar också förstör haven. Fiskar i fångenskap i vattendrag bidrar till övergödning och till bottendöd (bottendöd blir det på grund av för lite syre i havsbotten). Dessutom så fiskas det ännu mer vild fisk för att mata de fiskar som är i fångenskap, så det blir dubbelt upp fel! Haven blir allt mer förorenade; massvis med gödsel, gifter och plast dumpas i haven årligen och förstör det marina livet och en del av de vilda fiskar som fortfarande lever i haven håller på att utrotas på grund av detta.
Se filmen om fiskodlingar och förorenade hav här
- Dåligt minne som en guldfisk
NEJ, fiskar kan faktiskt ha riktigt bra minne. Test gjorda av forskare visade att fiskar som blivit matade från olikfärgade rör snabbt lärde sig sin färg. När undersökningen upprepas ett helt år senare så mindes samma fiskar vilket rör de fick mat från, wow! Minne som en guldfisk ska en ha!
Se filmen om minne och fiskar här.